Britskí rodičia smrteľne chorého dieťaťa boj za liečbu vzdávajú

Britskí rodičia nevyliečiteľne chorého 11-mesačného Charlieho Garda už netrvajú na experimentálnej liečbe a chcú sa s lekármi dohodnúť na tom, ako by ich synovi mohlo byť umožnené zomrieť.

24.07.2017 17:06
debata (33)

Oznámil to právny zástupca rodiny Grant Armstrong.

Prípad Charlieho, ktorý trpí nevyliečiteľným syndrómom mitochondriálneho vyčerpania, čo sa prejavuje postupným ochabovaním svalstva a poškodením mozgu, vyvolal diskusiu nielen v Británii, ale aj v zahraničí. Podporu mu v jeho boji o život vyjadrili napríklad pápež František alebo americký prezident Donald Trump.

Rodina v hľadaní nádeje na prežitie syna dlhodobo usilovala o experimentálnu liečbu, ale londýnsky najvyšší súd proti vôli rodičov na základe odporúčania nemocnice povolil odpojenie Charlieho od prístrojov, ktoré ho udržujú pri živote. Klinika nakoniec začiatkom júla uviedla, že chlapca neodpojí a preskúma ďalšie liečebné postupy.

Medzitým niekoľko kongresmanov v USA navrhlo udeliť dieťaťu občianstvo, a tak mu zaistiť americkú starostlivosť. Pomoc v hľadaní možností liečby ponúkol Trump či vatikánska nemocnice Bambino Gesù.

Dnes ale rodina prostredníctvom Armstronga oznámila, že právny boj o záchranu syna vzdáva, pretože dôkladné testy ukázali, že chlapcovo telo už vykazuje nezvratné poškodenia. „Pre Charlieho je už neskoro, už nie je čas. Nastala nezvratné svalové poškodenie, takže liečba už nemôže byť úspešná,“ povedal Armstrong. „Charlie na liečbu trpezlivo čakal. Ale pre prieťahy sa cesta k tejto možnosti uzavrela,“ dodal.

Charlieho matka oznámila, že rozhodnutie netrvať na liečbe urobila spolu s manželom v synovom najlepšom záujme. Myslia si však, že by mohol žiť normálnym životom, keby sa mu pomoci dostalo skôr, pretože nikto nevie, čo by sa stalo, keby liečbou skutočne prešiel.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Charlie Gard