Izrael odstránil sporné detektory kovov od vstupov na Chrámovú horu

Zavedenie tohto bezpečnostného opatrenia malo podľa Izraela znemožniť prinášanie zbraní na posvätné miesto.

25.07.2017 07:36 , aktualizované: 11:30
debata (3)

S odvolaním sa na vyhlásenie bezpečnostného kabinetu o tom informovala agentúra Reuters.

Bezpečnostné opatrenie vyvolalo nové napätie aj násilné strety medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi.

Izraelský bezpečnostný kabinet pod vedením premiéra Benjamina Netanjahua po niekoľkohodinovom nočnom zasadnutí rozhodol, že nahradí detektory kovov „dômyselnou technológiou“. Podľa izraelských médií by mohlo ísť o kamery s vysokým rozlíšením, ktoré dokážu odhaliť skryté predmety.

Policajti namiesto detektorov

Detektory kovov zmizli spred Chrámovej hory v utorok doobeda. Agentúra AP pred oficiálnym oznámením o odstránení detektorov informovala, že k Chrámovej hore mieria ťažké stroje a robotníci. Kým nebudú zavedené nové bezpečnostné opatrenia, zvýši Izrael prítomnosť bezpečnostných zložiek v oblasti, uviedol kabinet.

Detektory kovu umiestnil Izrael v jeruzalemskom Starom Meste pri vstupoch na Chrámovú horu po tom, čo tu traja arabskí ozbrojenci zabili v polovici júla dvoch izraelských policajtov. Izraelské bezpečnostné zložky následne útočníkov zabili.

Palestínčania nové izraelské bezpečnostné opatrenia odmietali a tvrdili, že Izrael porušil právo správy posvätného okrsku, ktorý spadá pod moslimskú nadáciu. Napätie vyústilo minulý týždeň v strety, pri ktorých prišli o život najmenej štyria Palestínčania a stovky ich utrpeli zranenia.

Napätie v uliciach Jeruzalema a demontáž sporných detektorov kovov.

Zasadla aj BR OSN

V pondelok koordinátor OSN pre izraelsko-palestínsky mierový proces Nikolaj Mladenov varoval, že je potrebné nájsť do piatku riešenie krízy okolo Chrámovej hory, ktorá môže mať „katastrofálne dôsledky ďaleko za múrmi Starého Mesta“. Kvôli novému napätiu okolo Chrámovej hory zasadala aj Bezpečnostná rada OSN.

Chrámová hora je jedným z troch posvätných miest islamu, ale je významná aj pre židov, pretože v minulosti tam podľa ich tradície stál židovský chrám. Podľa terajšieho usporiadania tam môžu jednou z brán židia vstupovať, ale majú zakázané sa na hore modliť. Radikálne kruhy sa snažia presadiť zmenu tohto opatrenia a umožniť židom modlitbu na mieste niekdajšieho chrámu, čo ale vláda odmieta.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #detektor kovov #Chrámová hora