Chorý Mccain bude hlasovať o Obamacare, Trump burcuje ďalších senátorov

Americký prezident Donald Trump vyzval senátorov, aby v utorok hlasovali o otvorení diskusie o zrušení systému zdravotného poistenia, ktorý zaviedol jeho predchodca Barack Obama.

25.07.2017 07:39 , aktualizované: 11:30
debata (8)

Republikáni, ktorí majú v stočlennom Senáte iba 52 kresiel, nemajú zrejme pre prijatie zákona o zrušení Obamacare v Senáte dostatok hlasov, pretože ho odmietajú podporiť aj tri republikánske senátorky.

„Obamacare je smrť,“ povedal Trump na tlačovej konferencii v Bielom dome. Za ním pritom stáli rodiny, ktoré údajne Obamova zdravotnícka reforma znevýhodnila. „Každý senátor, ktorý bude hlasovať proti tomu, aby sa začalo o zákone (o zrušení Obamacare) debatovať, tým Amerike hovorí, že nemá žiadny problém s nočnou morou, ktorou je Obamacare,“ dodal Trump. Neskôr svoje posolstvo zopakoval aj na twitteri.

Šéf senátnej frakcie republikánov Mitch McConnell má podľa agentúry AP v utorok v pláne vyzvať na hlasovanie o otvorení diskusie o zrušení zdravotníckej reformy. Výsledok tohto hlasovania je však neistý.

Proti sú aj tri republikánske senátorky

Pôvodný plán zrušenia a okamžitej náhradnej reformy zdravotného poistenia padol, keď sa republikáni minulý týždeň nedopočítali 50 senátorských hlasov, potrebných v stočlennej hornej komore k prehlasovaniu odporu demokratov. Keď zámer zrušiť a nahradiť Obamovu reformu nevyšiel, rozhodlo sa vedenie republikánov s podporou Donalda Trumpa odhlasovať aspoň koniec Obamacare s tým, že náhrada bude dohodnutá počas dvoch nasledujúcich ro­kov.

Proti zrušeniu Obamacare sa postavila aljašská senátorka Lisa Murkowski, jej kolegyňa Shelley Mooreová Capitová zo Západnej Virgínie a Susan Collinsová zo štátu Maine. Problém by predstavovala tiež absencia senátora Johna McCaina, ktorý má zhubný nádor na mozgu. Jeho kancelária však oznámila, že sa na hlasovaní zúčastní. Republikáni si môžu dovoliť len dva hlasy proti. V prípade hlasovania päťdesiat na päťdesiat rozhoduje svojím hlasom viceprezident Mike Pence.

Hlas Mccaina bude kľúčový, tvrdia médiá

Účasť vplyvného republikánskeho senátora je podľa amerických médií doslova symbolická. Vážne chorý McCain, ktorý trpí zhubným nádorom na mozgu, sa vracia do Washingtonu a hlas, ktorý odovzdá, bude pre osud reformy zvané Obamacare kľúčový, zhodujú sa médiá.

Osemdesiatročný McCain, ktorý zastupuje Arizonu, povedal, že v prípade voľby o otvorení legislatívnych debát všeobecne také kroky podporuje. O návrhu republikánskych senátorov k odvolaniu a nahradeniu Obamacare má však výhrady, ktoré chce v pléne riešiť. Osobne pritom s reformou Baracka Obamu, ktorý ho v roku 2008 porazil v prezidentských voľbách, nesúhlasí. V minuloročnej kampani za svoje znovuzvolenie za senátora, ktorým je už po šiestykrát, urobil zo zrušenia Obamacare ústrednú tému.

„Niet pochýb o tom, že Kongres musí nahradiť Obamacare, ktorá postihla Arizončanov jedným z najväčších zdražení poistiek v rámci USA,“ povedal tento mesiac McCain. Dodal, že podporuje dostupnú a kvalitnú zdravotnú starostlivosť a kritizoval fakt, že senátny návrh republikánskej verzie reformy v Arizone dostatočne nepokrýva financovania starostlivosti pre sociálne slabých v rámci programu Medicaid.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Barack Obama #Obamacare #Donald Trump