Prezident Duda podpísal tretí zo zákonov poľskej reformy súdnictva

Poľský prezident Andrzej Duda podpísal zákon, ktorý je súčasťou reformy poľskej justície, kritizovanej Európskou úniou i domácou opozíciou.

25.07.2017 10:33
debata (5)

Už v pondelok Duda oznámil, že dve ďalšie právne normy bude vetovať.

Potvrdený zákon meniaci fungovanie všeobecných súdov v krajine dáva podľa stránok prezidentského úradu ministrovi spravodlivosti právo menovať a odvolávať predsedu a podpredsedu súdov. Pri predsedoch súdov až po konzultácii s národnou sudcovskou radou.

Podľa kritikov je takýto postup protiústavný. V Poľsku je navyše minister spravodlivosti, ktorým je v súčasnosti Zbigniew Ziobro, zároveň generálnym prokurátorom.

Poľský prezident Andrzej Duda sa vzoprel... Foto: Reuters, KACPER PEMPEL
andrzej duda Poľský prezident Andrzej Duda sa vzoprel vládnej strane PiS, z ktorej vzišiel ako politik a aj ako hlava štátu.

Duda zákon podpísal napriek tomu, že ho v pondelok večer rad Poliakov na demonštráciách žiadal, aby svojím vetom zablokoval aj túto právnu normu, uviedla agentúra AP. Postup poľskej vlády strany Právo a spravodlivosť (PiS), ktorá rýchlo a bez ohľadu na námietky opozície mení podobu justície v krajine, vyvolal nielen pokračujúce demonštrácie v krajine, ale aj protesty z Európskej únie.

Európska komisia sa stavom vlády práva v Poľsku bude zaoberať v stredu.

Prezident Duda v pondelok oznámil, že sa rozhodol vetovať dva kontroverzné zákony o najvyššom súde a o sudcovskej rade. Uviedol, že poľská justícia potrebuje nápravu. Zmeny je ale podľa neho nutné robiť tak, aby nenastal rozkol v spoločnosti a aby sa ľudia nebáli svojho štátu. Oba zákony je podľa neho nutné upraviť, aby sa stali prijateľnými, novú verziu vraj čaká do dvoch mesiacov.

Protesty v Poľsku proti spornej reforme justície.
5 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #súdnictvo #justícia #Andrzej Duda #PiS #reforma justície