Macronove medové týždne sa skončili

Po prudkom vzostupe a volebných výhrach rýchly prepad. Spokojnosť Francúzov s Emmanuelom Macronom, najmladším prezidentom v moderných dejinách, po vyše dvoch mesiacoch od jeho nástupu do úradu výrazne klesla.

25.07.2017 11:00
debata (12)

Kým pred mesiacom s ním bolo spokojných 64 percent Francúzov, teraz je to o desať percent menej. A to najťažšie, čo sa od Macrona očakáva – ekonomické reformy, ešte len má prísť.

Chystané reformy sú jedným z dôvodov poklesu popularity, a to nielen Macrona, ale aj jeho premiéra Édouarda Philipa. Podľa prieskumu agentúry Ifop výrazný pokles popularity zaznamenali najmä u štátnych zamestnancov, ale aj u starších ľudí a dôchodcov.

Takýto pokles je normálny, pretože sa ide do tuhého.
François Patriat, senátor za stranu Republika vpred

Macron a jeho vláda avizujú škrty v rozpočte, mnohých hnevá krátenie príspevku na bývanie o päť eur mesačne a v parlamente je už nový zákonník práce, ktorý má spružniť pracovný trh. Vo Francúzsku tradične silné odbory sa aj preto chystajú na štrajky.

Nie sú to však len reformy, ale aj Macronov štýl vládnutia, ktorý začína Francúzom prekážať. Ako uviedla belgická RTBF, Macrona niektorí považujú za príliš autoritárskeho. Mnohých prekvapil jeho nedávny spor s náčelníkom generálneho štábu Pierrom de Villiersom, ktorý sa odmietol zmieriť s plánovaným škrtom 850 miliónov eur pre armádu a sťažoval sa na to aj v parlamente. „Som váš šéf,“ pripomenul mu Macron s tým, že si je dobre vedomý záväzkov voči obrane a nepotrebuje k tomu komentáre. Villiers minulý týždeň odstúpil z funkcie.

Spokojnosť Francúzov s Emmanuelom Macronom po... Foto: Reuters, Francois Lenoir
macron Spokojnosť Francúzov s Emmanuelom Macronom po vyše dvoch mesiacoch od jeho nástupu do úradu výrazne klesla.

Komplikované vzťahy má Macron aj s novinármi. Ako uviedla komentátorka Deutsche Welle, kým jeho predchodca François Hollande rozprával až priveľa, Macron nehovorí takmer vôbec. Aj najnovší prieskum Elyzejský palác odmietol komentovať. Viacerí Macronovi stúpenci zatiaľ podľa denníka Le Monde ubezpečujú, že výsledky prieskumu nie sú nezvyčajné.

„Takýto pokles je normálny, pretože sa ide do tuhého,“ povedal François Patriat, senátor za Macronom založenú stranu Republika vpred.

Podľa francúzskych médií je však taký výrazný pokles v popularite za necelé tri mesiace po nástupe dosť ojedinelý. Naposledy ho zaznamenali pri Jacquovi Chiracovi v roku 1995, ktorý sa vtedy v prieskumoch prepadol o 15 percent. Na druhej strane prieskumy ukazujú, že Macronova popularita na úrovni 54 percent sa nateraz až tak veľmi nelíši od popularity iných jeho predchodcov.

Hollanda po troch mesiacoch v Elyzejskom paláci podporovalo 56 percent Francúzov, ešte menšiu podporu mal kedysi François Mitterrand – 48 percent. Výnimkou bol Nicolas Sarkozy so 66 percentami, ktorý tiež sľuboval ekonomické reformy. Ďalšie voľby prehral.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #popularita #Emmanuel Macron