Obamacare ostáva v platnosti, Senát USA zrušenie neodhlasoval

Republikáni v americkom Senáte zatiaľ zrušenie zdravotnej reformy niekdajšieho prezidenta Baracka Obamu nepresadili.

25.07.2017 22:15 , aktualizované: 26.07.2017 09:56
Obama Trump Foto: ,
Súčasný americký prezident Donald Trump je odporcom systému zdravotného poistenia, ktorý schválil kabinet predchádzajúceho prezidenta Baracka Obamu.
debata (4)

Pri hlasovaní v utorok miestneho času (v noci na stredu SELČ) sa za odvolanie systému vyslovilo 43 senátorov, potrebných ich ale bolo najmenej 60. Napísala to agentúra Reuters s tým, že je to prvé z niekoľkých hlasovaní, ktoré sa tento týždeň v tejto veci očakávajú.

V stočlennom Senáte majú republikáni 52 kresiel, deväť republikánskych senátorov a tiež všetci demokrati hlasovali proti zrušeniu reformy.

V utorok Senát najtesnejším pomerom hlasov schválil začatie formálnej diskusie o zrušení Obamových zmien, čím otvoril možnosť pre nahradenie súčasného systému poistenia.

Z 52 republikánov v Senáte sa ich pre začatie debaty vyslovilo 50. Rozhodujúci päťdesiaty prvý hlas potom dodal viceprezident Mike Pence, ktorý je z titulu svojej funkcie nevoleným predsedom Senátu.

Prezident Donald Trump, ktorý nahradenie reformy sľúbil Američanom počas minuloročných volieb, otvorenie debaty označil za „veľký krok“.

Ďalší postup nejasný

Ako presne teraz budú senátori ďalej postupovať, nie je podľa médií úplne jasné. Zdá sa, že sa sústredia na dve možnosti. Prvá je odvolanie reformy a jej nahradenie návrhom, ktorý zatiaľ nemá podporu všetkých republikánskych senátorov. Druhou cestou by mohlo byť zrušenie Obamacare s dvojročným odkladom, čo by zákonodarcom poskytlo dlhší čas na vypracovanie náhrady.

Republikánski senátori navyše zvažujú, že pripravia akúsi odľahčenú verziu svojho návrhu, z ktorého v rámci hľadania kompromisu vypustia kontroverzné časti. Niektorí republikáni pôvodný návrh kritizujú, pretože podľa nich je náhrada príliš obmedzená a nejde dostatočne do hĺbky, ďalším sa zase nepáčia príliš rozsiahle škrty v sociálnych programoch.

Postupné hlasovanie ako postup

BBC v komentári poznamenala, že šéf republikánskej senátnej väčšiny Mitch McConnell by dokonca mohol stranícky návrh úplne rozbiť na niekoľko dielov, o ktorých by postupne nechal hlasovať. Tak by mohol dosiahnuť zrušenie niektorých častí Obamacare, ktoré republikáni najviac kritizujú.

Ak sa republikánom v Senáte podarí čokoľvek schváliť, čaká ich ďalšie kolo rokovaní so Snemovňou reprezentantov, ktorá tiež musí vysloviť súhlas. V prípade následnej dohody o kompromise a jej schválení v Snemovni reprezentantov sa návrh vráti späť do Senátu ku konečnému posúdeniu.

Hlasoval aj chorý McCain

Trumpa podporil v nočnom hlasovaní aj senátor John McCain, ktorý sa hlasovania zúčastnil napriek tomu, že sa lieči so zhubným nádorom mozgu. Pri príchode do Senátu zožal všeobecný aplauz.

Pôvodný plán zrušenia Obamacare a okamžité prijatie náhradnej reformy zdravotného poistenia padol, keď sa republikáni minulý týždeň nedopočítali päťdesiatich senátorských hlasov, potrebných v stočlennej hornej komore k prehlasovanie odporu demokratov.

Keď zámer zrušiť a nahradiť Obamovu reformu nevyšiel, rozhodlo sa vedenie republikánov s podporou Donalda Trumpa odhlasovať aspoň koniec Obamacare s tým, že náhrada bude dojednaná počas nasledujúcich dvoch rokov.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Barack Obama #zdravotná starostlivosť #Obamacare #Donald Trump