Česká turistka je po útoku v Hurgade v stave klinickej smrti

Češka zranená predminulý týždeň pri útoku na turistov v egyptskej Hurgade je v stave klinickej smrti, uviedlo české ministerstvo zahraničia.

26.07.2017 14:13
Abdar Rahmán Sams Dín, Hurgada, egypt Foto: ,
Útočníka z Hurgady identifikovali ako dvadsaťosemročného Abdara Rahmána Samsa Dína z provincie Kafr aš-Šajch v delte Nílu.
debata (35)

Zdravotný stav ženy, ktorá bola hospitalizovaná v Káhire, sa v pondelok prudko zhoršil. Česká republika vyslala na miesto tím lekárov a vojenský špeciál. Českí odborníci na mieste potvrdili diagnózu egyptských kolegov. Žene zlyhalo niekoľko orgánov a jej mozog nie je zásobovaný krvou. Z medicínskeho hľadiska podľa českých lekárov nie je možné očakávať zlepšenie stavu pacientky.

„Podľa výsledkov CT vyšetrenia, ktoré prebehlo dnes dopoludnia, egyptskí lekári konštatovali, že mozog dobodanej pacientky prakticky nie je zásobovaný krvou,“ uviedlo v Prahe ministerstvo zahraničia v tlačovej správe. Zistenie egyptského lekárskeho konzília potvrdil riaditeľ pražskej záchrannej služby Petr Kolouch, ktorý sledoval celý priebeh vyšetrenia.

„Obeh pacientky udržujú už len prístroje, fakticky nie je z medicínskeho hľadiska možné očakávať, že by bola nádej na zlepšenie. Napriek všetkým formám liečby jej telo nezvládlo boj so zraneniami,“ citovalo ministerstvo Koloucha.

Lekár dodal, že multiorgánové zlyhanie, ktoré nastalo u pacientky, sa objavuje u vážne zranených pacientov. „Dochádza k nemu aj niekoľko dní po zdanlivej stabilizácii človeka, telo celkovo nezvládne záťaž. Medicína, bohužiaľ, nie je všemocná,“ povedal Kolouch.

Pacientku momentálne nie je možné previezť do Českej republiky. Jej rodina, ktorá bola na mieste, sa v stredu vracia z Egypta vojenským špeciálom. Rodinní príslušníci zranenej Češky sú v starostlivosti českých lekárov a po návrate do Prahy na ne bude čakať vojenský psychológ. Podrobnosti o prílete české ministerstvo vzhľadom na ťažkú ​​situáciu rodiny nebude poskytovať.

Tridsaťšesťročná Češka bola zranená 14. júla v stredisku Hurgada, kde mladý Egypťan zaútočil nožom na turistov na pláži. Dve nemecké turistky zabil a ďalšie turistky zranil, medzi nimi ženu z Česka, ktorú zasiahol do nohy a do chrbta.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Egypt #Klinická smrť #Hurgada