Európu trápia búrky a záplavy

Takmer tridsať ľudí hospitalizovali na východe Rumunska pre zranenia spôsobené silnými búrkami s krúpami. V Nemecku pre búrky a záplavy spevňujú hrádze.

26.07.2017 17:50
záplavy, dažde, Nemecko, Wernigerode Foto: ,
V zaplavenom Wernigerode hľadajú ženu, ktorá sa stratila počas povodní.
debata (1)

Takmer tridsať ľudí bolo hospitalizovaných na východe Rumunska kvôli zraneniam, ktoré utrpeli pri prudkej búrke. Východnú časti Istrijského polostrova zase zaskočilo mimoriadne intenzívne krupobitie, kvôli ktorému musel dokonca vyjsť snežný pluh.

Do župnej nemocnice vo východorumunskom meste Galati priviezli 28 zranených osôb. Lekári spresnili, že išlo prevažne o pomliaždeniny, ale aj zlomeniny a záchvaty paniky spôsobené už v utorok búrkou s víchricou, ktorá vyvrátila z koreňov rad stromov a ďalším polámala vetvy. Poškodených je veľa áut a na mnohých miestach sú pretrhnuté elektrické vedenia.

Niektoré východné časti Istrie zasiahla prudká búrka sprevádzaná krupobitím. Vyčíňanie živlu bolo podľa denníka Večernji list tak intenzívne, že to niekde vyzeralo ako v zime po hustom snežení. Najviac postihnutá bola oblasť okolo obce Plomin, informoval server istramet.hr.

Búrky a záplavy sužujú aj stred Nemecka

Nemecké spolkové krajiny Durínsko, Sasko-Anhaltsko a Dolné Sasko kvôli výdatným dažďom bojujú so záplavami. Centrom stredonemeckého mesta Goslar sa valia masy vody a vyhlásilo stav nebezpečenstva. V neďalekom meste Wernigerode je nezvestná jedna žena.

Na možnosť evakuácie sa pripravujú aj v dolnosaskom Hildesheime. „Naše hrádze zatiaľ držia. Rovnako ako predtým sme pripravení na všetko. Aj na evakuáciu,“ uvádzajú miestni hasiči, ktorí sledujú stúpajúca hladinu rieky Innerste. Cez noc v Hildesheime bojovalo so živlom asi 200 hasičov. „Stavali sme hrádze z vriec s pieskom a preverovali, či vydržia tlak vody,“ uviedli ráno. Na niektorých miestach sa rozvodnenej rieke podarilo cez hrádze preniknúť, vo všetkých prípadoch však išlo len o trávnaté pobrežné plochy.

Radnica Hildesheime oznámila, že rieka Innerste dosiahla v noci rekordnú výšku hladiny. Zatiaľ čo pri povodniach v roku 2007 dosahovala hladina rieky 675 centimetroch, v noci na dnes to bolo 694 centimetrov.

V Durínsku vydali úrady varovanie pred povodňou pre rieky Leine, Unstrut a Werra. Prudké dažde, ktoré do niektorých oblastí stredného Nemecka za posledných 48 hodín priniesli cez 100 litrov zrážok na meter štvorcový, komplikujú v menšej miere situácii tiež v Bavorsku, Brandenbursku a v Berlíne.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #búrky #Chorvátsko #Rumunsko #záplavy #krúpy