Gazeta Wyborcza: Polícia špehuje demonštrantov a opozíciu

Poľská polícia, podriadená konzervatívnej vláde, špehuje opozičných politikov a občianskych aktivistov organizujúcich demonštrácie proti kontroverznej súdnej reforme, tvrdí dnes na titulnej strane opozičný denník Gazeta Wyborcza. Polícia sa k tomu ešte nevyjadrila.

27.07.2017 10:08
poľsko, Protest Foto: ,
Ľudia protestujú proti kontroverznej súdnej reforme pred sídlom vládnej strany Právo a spravodlivosť.
debata (22)

Denník tvrdí, že dostal elektronickou poštou od neznámeho odosielateľa dôkazy, že podriadení ministra vnútra Mariusza Błaszczaka sa dopúšťajú nelegálneho špehovania oponentov vlády, ako je Ryszard Petru, Wojciech Kinasiewicz a Tadeusz Jakrzewski. E-mail obsahoval nahrávky rozhovorov policajtov, ktorí sledovali oponentov vlády počas protestov v čase, keď poslanci schvaľovali návrh zákona o najvyššom súde. Podľa právnikov sa strážcovia zákona mohli dopustiť prekročenia svojich právomocí, keď „sledovanie opozície odporuje demokratickej kultúre aj cieľom zákona o polícii“.

Aktivisti tvrdia, že vedia o tom, že ich „tajní“ sledujú už niekoľko mesiacov. „Teraz si už žiadny občan nemôže byť istý, či ho nelegálne nesleduje špiceľ,“ zdôraznil denník, podľa ktorého štát v podaní vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) pristupuje k občanom a opozičnému poslancovi, využívajúcich ústavné právo na protest, ako k „verejným nepriateľom “.

"Posiela na nich špehov, ktorí potom spíšu hlásenie. Napríklad, s kým sa Petru stýkal, ako sa správal a čo hovoril. Hlásenie si prečíta minister Błaszczak a – pokiaľ v ňom nájde niečo zaujímavé – bude to môcť zašepkať do ucha predsedu (PiS Jaroslawa Kaczyńského), a vládne médiá vo vhodnej chvíli ‚odhalí škandál‘, "napísal denník. Varoval, že súdy, podriadené ministrovi spravodlivosti, budú môcť onedlho také špicľovanie povoľovať. Demokratické Poľsko sa tak mení v štát policajný, všemocný a beztrestný voči bezbrannému občanovi.

Záverom denník pripomenul, že si počína rovnako ako v marci 1993 vtedy opozičný poslanec Jaroslaw Kaczyński, keď zverejnil dôverné nariadenia tajnej služby, ktoré podľa neho malo slúžiť na infiltráciu politických strán.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #špehovanie #opozícia #občianski aktivisti #PiS #súdna reforma