Saakašvili, zbavený ukrajinského občianstva, je v USA

Bývalý gruzínsky prezident žijúci na Ukrajine Michail Saakašvili, ktorý bol zbavený ukrajinského občianstva, je v Spojených štátoch.

27.07.2017 13:45
Michail Saakašvili Foto: ,
Bývalý gruzínsky prezident Michail Saakašvili chce za svoje ukrajinské občianstvo bojovať.
debata (57)

Uviedli to dnes členovia jeho politickej strany Hnutie nových síl, podľa ktorých nie je jasné, kedy sa politik na Ukrajinu vráti. Saakašvili sám vyhlásil, že bude za svoje ukrajinské občianstvo bojovať.

Ukrajinská štátna migračná služba v stredu oznámila, že prezident Petro Porošenko zbavil gruzínskeho exprezidenta z rokov 2003 až 2013 Saakašviliho ukrajinského občianstva. O občianstvo rodného Gruzínska Saakašvili prišiel v decembri 2015 a v neprítomnosti tam bol obvinený zo zneužitia úradu.

Na Ukrajine Saakašvili pôsobil ako gubernátor Odeskej oblasti, po zložení gubernátorskej funkcie založil vlastnú politickú stranu nazvanú Hnutie nových síl. S Porošenkom, svojim známym zo štúdií, sa Saakašvili rozišiel vlani, keď prezidenta tvrdo kritizoval za neplnenie volebných sľubov a za údajné protežovanie korupčníkov.

Podľa agentúry AP je rozhodnutie ukrajinského prezidenta Porošenka vnímané ako politická odplata voči Saakašvilimu, ktorý na Ukrajine získaval čoraz väčšiu popularitu. Saakašvili dnes sľúbil, že bude proti Porošenkovmu rozhodnutiu bojovať. Prezidenta Ukrajiny zároveň obvinil, že sa spolčil s gruzínskymi úradmi, ktoré žiadajú jeho vydanie.

„Akonáhle si tí, ktorí sú pri moci, uvedomili, že sa opozícia zjednocuje, aby na jeseň vyšla do ulíc a ukončila ich oligarchický pakt, prevážil u nich strach nad rozumom,“ vyhlásil Saakašvili. „Teraz sa ma snažia prinútiť, aby som sa stal utečencom. To sa ale nestane … Budem za svoje právo vrátiť sa na Ukrajinu bojovať,“ dodal.

Formálnym dôvodom pre odobratie ukrajinského občianstva bola podľa agentúry TSN skutočnosť, že exprezident Saakašvili vraj svoju žiadosť o ukrajinské občianstvo podložil nepravdivými informáciami.

„Saakašvili je už niekoľko dní v USA,“ povedal dnes ruskej tlačovej agentúre TASS nemenovaný predstaviteľ strany Hnutie nových síl.

57 debata chyba
Viac na túto tému: #Gruzínsko #Ukrajina #Michail Saakašvili