Prvý deň štrajku vo Venezuele si vyžiadal troch mŕtvych

Troch mŕtvych si vyžiadali násilnosti vo Venezuele počas prvého dňa dvojdňového štrajku, ktorý opozícia vyhlásila na protest proti nadchádzajúcim voľbám do nového Ústavodarného zhromaždenia.

27.07.2017 14:20
Nicolas Maduro, Venezuela Foto:
Venezuelský prezident Nicolas Maduro podporuje vznik nového zákonodarného orgánu.
debata (21)

Protivládne nepokoje, ktoré v tejto juhoamerickej krajine trvajú od apríla, majú už viac než stovku obetí.

Dvojdňovým štrajkom, na ktorý má v piatok nadviazať veľký protestný pochod v Caracase, sa opozícia snaží zabrániť vládnemu plánu na vytvorenie nového zákonodarného orgánu. V súčasnom parlamente má totiž vládna socialistická strana menšinu a nový orgán zrejme socialisti ovládnu, jednak kvôli spôsobu volieb do neho a tiež kvôli bojkotu opozície. Spôsob volieb stanovil prezidentský dekrét a prezidenta Nicolas Madurora nakloneného národnej volebnej komisii, v minulosti pritom zrod podobného orgánu schvaľovalo referendum.

Opozícia sa obáva, že Ústavodarné zhromaždenie rozpustí súčasný parlament a prepíše ústavu tak, že prezident Maduro zostane pri moci a ešte viac upevní svoj autoritársky spôsob vlády.

Tlak na venezuelskú vládu, aby od svojho zámeru ustúpila, sa stupňuje aj zo zahraničia. Na stredajšom zasadnutí Organizácie amerických štátov (OAS) predložilo 13 krajín vrátane USA, Argentíny, Brazílie, Kanady či Mexika vyhlásenie, v ktorom označujú postup presadzovaný Madurom za konečnú demontáž demokratických inštitúcií. USA navyše v stredu uvalili nové sankcie proti 13 súčasným či bývalým vysokým činiteľom Madurovho režimu.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #obete #Venezuela #opozícia #štrajk #Ústavodarné zhromaždenie