Pakistanský premiér Šaríf abdikoval po vynesení rozsudku najvyššieho súdu

Pakistanský premiér Naváz Šaríf rezignoval. Stalo sa tak po tom, čo ho najvyšší súd uznal za nespôsobilého zastávať funkciu pre obvinenia z korupcie. Vo vyhlásení Šarífovho úradu sa však uvádza, že Šaríf má voči verdiktu "veľké výhrady" a že je pripravený využiť všetky "právne možnosti".

28.07.2017 10:35 , aktualizované: 10:56
Pakistan. Naváz Šaríf Foto: ,
Pakistanský premiér Naváz Šaríf bude musieť odstúpiť z funkcie pre podozrenia z korupcie.
debata (1)

„Naváz Šaríf je nespôsobilý zastávať úrad,“ povedal najvyšší súd. „Nemôže už byť čestným členom parlamentu a končí v úrade premiéra,“ dodal. Ako uviedla agentúra AP, podľa pakistanských zákonov má najvyšší súd právomoc premiéra z funkcie odvolať.

Súd tiež nariadil, aby sa začalo vyšetrovanie premiéra a jeho rodinných príslušníkov pre podozrenie z korupcie. Šaríf v minulosti opakovane odmietol, že by konal nezákonne, a tvrdí, že obvinenia sú politicky motivované. Šarífovi spojenci hovoria o sprisahaní.

Vyšetrovacia komisia menovaná Najvyšším súdom už začiatkom tohto mesiaca dospela k záveru, že Šarífova rodina nahromadila podstatne väčšie bohatstvo ako zodpovedá jej príjmom. V uniknutých dokumentoch z panamskej právnej a poradenskej spoločnosti Mossack Fonseca, ktorá daným osobám pomáhala peniaze ukrývať, je spomenutá Šarífova dcéra a dvaja jeho synovia. Škandál sa objavil vlani v apríli.

Šaríf sa k vlastníctvu offshoreových firiem priznal

Prevádzanie peňazí do offshoreových firiem samo o sebe nie je nezákonné. Podľa expertov ale dokumenty môžu poskytnúť dôkazy o daňových únikoch, praní špinavých peňazí, porušovaní sankcií, drogových obchodoch a ďalších zločinoch.

Správa pakistanskej vyšetrovacej komisie sa zamerala okrem iného na to, kde Šarífova rodina získala prostriedky na kúpu niekoľkých luxusných bytov v Londýne. Podľa vyšetrovateľov, ktorí premiéra a jeho príbuzných dva mesiace vypočúvali, výnosy z podnikania Šarífa a jeho príbuzných nemohli na zakúpenie takto drahých nehnuteľností stačiť.

Správa tiež poukázala na podozrivé finančné dary a pôžičky od firiem so sídlom v Saudskej Arábii, Spojených arabských emirátoch a Británii, ktoré mierili k Šarífovi, jeho synovi a spoločnostiam spojenými s nimi. Premiérova rodina už skôr vlastníctvo offshoreových firiem priznala, nezákonné konanie ale popiera.

Vizitka premiéra Pakistanu Naváza Šarífa

  • Šaríf bol premiérom v rokoch 1990–1993, 1997–1999 a naposledy od júna 2013, vždy bol odvolaný či zosadený.
  • Naposledy sa šéfom exekutívy stal po tom, čo jeho Pakistanská moslimská liga (PML-N) vyhrala voľby v máji 2013.
  • Škandál okolo tzv. Panamských dokumentov, ktoré odkrývajú praktiky prevádzania peňazí do daňových rajov, vyšiel na svetlo vlani v apríli. Vyšetrovacia komisia menovaná Najvyšším súdom dospela k záveru, že Šarífova rodina nahromadila podstatne väčšie bohatstvo, než zodpovedá jej príjmom.
  • Naváz Šaríf sa narodil 25. decembra 1949 v Láhaure v provincii Pandžáb v rodine kašmírskeho priemyselníka, ktorá patrila k najbohatšie spoločenským vrstvám v Pakistane.
  • Na politickú scénu vstúpil v roku 1980 ako chránenec vojenského diktátora Zijáula Haka. V rokoch 1981–1985 viedol ministerstvo financií pandžábskej provinčnej vlády a nasledujúcich päť rokov bol jej hlavným ministrom. V roku 1988 sa stal zakladajúcim členom a predsedom volebnej koalície Islamského demokratického spojenectva. Od septembra 1991 bol až do svojho odvolania z funkcie premiérom v roku 1993 zároveň ministrom zahraničných vecí.
  • Ako opozičný politik odmietol dialóg s premiérkou Bénazír Bhuttovou, naopak viedol ostrú kampaň za zvrhnutie jej vlády. Od februára 1997, keď jeho strana PML zvíťazila v predčasných parlamentných voľbách, bol Šaríf druhýkrát premiérom. Vo funkcii zotrval až do vojenského puču v októbri 1999.
  • V januári 2000 bol Šaríf v Karáčí obžalovaný z pokusu o vraždu, o únos osôb a lietadla a z napomáhania ku zločinu. Na začiatku marca toho istého roku čelil Šaríf navyše obvineniu z daňového úniku, ktorého sa údajne dopustil pri kúpe vrtuľníka pre osobnú potrebu, pretože to neuviedol vo svojom daňovom priznaní. Za korupciu bol v júli 2000 odsúdený na 14 rokov väzenia a nútených prác, musel zaplatiť pokutu 20 miliónov rupií (približne 162 035 eur) a uložili mu dvadsať jeden ročný zákaz kandidovať na verejné funkcie.
  • Vojenská vláda Parvíza Mušarráfa v decembri 2000 Šarífa pod podmienkou desaťročného exilu prepustila z väzenia.
  • Šarífova strana PML-N potom ovládla parlamentné voľby v máji 2013 so ziskom 176 z 272 kresiel. Šaríf tak vybojoval tretí premiérsky mandát.
1 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #súd #Pakistan #Naváz Šaríf