Rusi vyhostia amerických diplomatov, ide o reakciu na sprísnené sankcie USA

Rusko odpovedá na najnovšie americké sankcie. Počet pracovníkov na americkej ambasáde v Moskve bude rovnaký ako ruských na veľvyslanectve v USA a Rusi tiež zhabú víkendové domy a sklady používané americkými diplomatmi.

28.07.2017 12:02 , aktualizované: 12:14
debata (373)

Počet amerických diplomatov pôsobiacich v Moskve by sa tak podľa BBC mal znížiť na 455, čo je číslo zodpovedajúce počtu ruských diplomatov operujúcich v USA.

Pre britský The Independent ruské ministerstvo vyhlásilo, že americkí diplomati musia opustiť Rusko do 1. septembra.

Tento ruský krok je protiopatrením k najnovším protiruským sankciám, ktorý odobril americký Senát. Nová vlna sankcií podľa britského denníka ešte viac oslabí nestabilnú ruskú ekonomiku.

Ruské ministerstvo zahraničia súčasne varovalo, že ak sa Washington rozhodne vyhostiť ďalších ruských diplomatov, Moskva bude reagovať obdobne.

Trumpov postoj k sankciám je nejasný

Nové sankcie proti Rusku, Iránu a Severnej Kórei, ktoré schválili obe komory amerického Kongresu, môže Trump vetovať alebo do desiatich pracovných dní podpísať. K prehlasovaniu jeho prípadného veta je potrebná dvojtretinová väčšina v oboch parlamentných komorách, ktorú podľa všetkého, stúpenci sankcií majú k dispozícii.

Trumpovo stanovisko k sankciám nie je jasné, prezident po zvolení presadzoval voči Moskve ústretovosť. Parlamentom odhlasovaný zákon postihuje kľúčové odvetvia ruského hospodárstva a rozširuje už platné obmedzenia.

© Autorské práva vyhradené

373 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #sankcie #diplomacia