Ak bude Kaddáfího syn chcieť, môže vstúpiť do politiky, vyhlásil líbyjský generál

Chalíf Haftar nevylučuje, že by prepustený syn zosnulého zvrhnutého líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího mohol vstúpiť do politiky, ak bude chcieť.

28.07.2017 12:20
debata (16)

S odvolaním sa na arabský denník Al-Haját informoval o vyhlásení generála Líbyjskej národnej armády (LNA), ktorá je spriaznená s kabinetom na východe krajiny, spravodajský web BBC.

Sajfu Islama Kaddáfího, ktorého od roku 2011 v meste Zintán zadržiavala skupina rebelov, začiatkom júna po šiestich rokoch prepustili na slobodu. Milícia, ktorá ho väznila, uviedla, že bol prepustený na základe amnestie, ktorú vyhlásil parlament sídliaci v meste Tobruk na východe krajiny.

V júli 2015 Kaddáfího v Tripolise odsúdili na trest smrti spolu s ďalšími ôsmimi vysokými predstaviteľmi režimu jeho otca. Rebeli zo Zintánu ho ale odmietali vydať do Tripolisu, kde sídli medzinárodne uznávaná líbyjská vláda. Otca Sajfu Islama, ktorý vládol Líbyi cez 40 rokov, zabili počas revolúcie v októbri 2011 v Syrte.

Na otázku, či sa syn zosnulého líbyjského vodcu v súčasnosti voľne pohybuje v oblasti, ktorú má pod kontrolou LNA, generál Haftar odpovedal, že „je to obyčajný líbyjský občan“. „Osobne som sa s ním nestretol, ale sledujem, kde sa od svojho prepustenia pohybuje, je na konkrétnom mieste. Nič proti nemu nemám, je tu naopak vítaný,“ dodal Haftar s tým, že pokiaľ bude Sajf Islám Kaddáfí chcieť hrať úlohu v politike, „nie je v tom problém“.

Zábery z prepustenia Sajfu Isláma Kaddáfího.

Pred revolúciou v roku 2011 sa očakávalo, že Sajf Islám Kaddáfí prevezme vládu nad Líbyou po svojom otcovi. Niektorí zároveň verili, že by sa mohol zasadiť o demokratizáciu krajiny. Vláda v Tripolise, ktorú uznáva OSN, napriek jeho prepusteniu naopak uviedla, že po ňom pátra.

Začiatkom týždňa sa Haftar v Paríži dohodol s premiérom tripoliskej vlády Faizom Sarrádžom na prímerí a na možnosti vyhlásiť v krajine budúci rok voľby.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #Tripolis #Sajf Islám Kaddáfí #líbyjský premiér #Muammar Kaddáfí #Faiz Sarrádž