Hackeri KĽDR už útoky necielia na informácie, ale na financie

Za organizovanými hackerskými útokmi na finančné inštitúcie Južnej Kórey a ďalších štátov po celom svete stojí Pchjongjang, vyplýva zo správy juhokórejského Inštitútu finančnej bezpečnosti (FSI).

28.07.2017 15:25
Kim Ir–sen, Kim Čong–il, prehliadka, kldr,... Foto: ,
Hackeri zo Severnej Kórey sa podľa juhokórejského Inštitútu finančnej bezpečnosti zameriavajú na získavanie finančných zdrojov.
debata (3)

KĽDR sa v dôsledku sankcií už pri útokoch nesústreďuje na získavanie vládnych či vojenských informácií, ale snažia sa získať financie, uvádza ďalej správa.

Severná Kórea akékoľvek spojenie s kybernetickými útokmi pravidelne popiera.

Pchjongjang býva spájaný napríklad s útokom na spoločnosť Sony Pictures v roku 2014, počas ktorého zmizlo veľké množstvo dát, na internete sa objavili osobné údaje zamestnancov a pirátske kópie nových filmov.

Niektoré firmy zaoberajúce sa počítačovou bezpečnosťou KĽDR pripisujú aj celosvetový útok vydieračského vírusu WannaCry, ktorý v máji zasiahol približne 300-tisíc počítačov v 150 krajinách a čiastočne paralyzoval britskej štátnej zdravotníctvo (NHS).

Ruská spoločnosť Kaspersky Lab je presvedčená, že Severná Kórea stojí aj za kybernetickým útokom na poľské banky. Americkí činitelia zase Pchjongjangu pripisujú kybernetickú krádež 81 miliónov dolárov, ku ktorej došlo po prelomení systému bangladéšskej centrálnej banky.

Americká spoločnosť FireEye vo svojej správe uviedla, že Severná Kórea kybernetickú špionáž čoraz častejšie využíva na získavanie financií a zameriava sa aj na služby spojené s virtuálnymi menami.

Správa inštitútu FSI identifikovala osem útokov, pri ktorých severokórejskí hackeri cielili na juhokórejské vládne a ekonomické inštitúcie. Ďalej spomína novosformovanú hackerskú skupinu Andariel, ktorá je činná prinajmenšom od vlaňajšieho mája.

FSI má za to, že táto skupina preniká do bankomatov, a pokúša sa tak získať informácie o bankových kartách, ktoré buď predáva na čiernom trhu, alebo ich využíva na výber hotovosti. Vytvorila údajne aj malware, s ktorého pomocou prenikla na internetové servery prevádzkujúce hazardné hry.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Južná Kórea #hackerské útoky