Útočník v Hamburgu pobodal niekoľkých ľudí, jedného zabil. Údajne mal psychické problémy

Útočník z Hamburgu, ktorý nožom jedného človeka zabil a šesť ďalších zranil, mal podľa nemeckého magazínu Der Spiegel kontakty na salafistov.

28.07.2017 17:05 , aktualizované: 22:11
polícia, Hamburg Foto: ,
Záchranár odvádza staršiu ženu z miesta útoku v Hamburgu.
debata (151)

Zároveň trpel psychickými problémami a pravidelne konzumoval drogy. V poslednej dobe žil v ubytovni pre utečencov v Hamburgu.

Magazín s odvolaním sa na bezpečnostné zložky uviedol, že útočníkom bol dvadsaťšesťročný Ahmad A., ktorý do Nemecka prišiel ako utečenec. Ak konal z ideologických motívov, je zatiaľ podľa Spiegelu nejasné, bezpečnostní činitelia ale hovoria o kontaktoch na islamských fundamentalistov.

Páchateľa polícia zadržala na úteku počas pol hodiny

Páchateľom útoku v supermarkete v Hamburgu je dvadsaťšesťročný muž, ktorý sa narodil v Spojených arabských emirátoch. Na twitteri o tom informovala hamburská polícia. Súčasná štátna príslušnosť páchateľa, ktorého sa nemeckej polícii podarilo zadržať krátko po čine vďaka svedkom, je predmetom ďalšieho vyšetrovania.

Páchateľa polícia zadržala na úteku počas pol hodiny, informoval bulvárny denník Bild. Motív jeho činu je zatiaľ neznámy.

Podľa polície vnikol muž ozbrojený veľkým kuchynským nožom krátko po 15:00 SELČ do nákupného strediska Edeka na ulici Fuhlsbütteler Strasse v hamburskej štvrti Barmbek.

„Ten muž začal okamžite bodať do zákazníkov, zabil pritom jedného človeka a niekoľko ďalších zranil,“ uviedla policajná hovorkyňa Heike Uhdeová.

Muža, ktorý z obchodu s potravinami následne utiekol, prenasledovali svedkovia. Behom pol hodiny ho potom zadržali policajti. Denník Bild zverejnil zadržaného muža so zkrvaveným bielym vrecom na hlave, ktorý sedí v policajnom aute.

Polícia oblasť v okolí miesta činu uzavrela

Okrem jedného mŕtveho, ktorým je podľa dokumentov, ktoré mal pri sebe, päťdesiatročný Nemec, si incident vyžiadal tiež šesť zranených. Priamo v obchode zranenia utrpeli 50-ročná žena a štyria muži vo veku 64, 57, 56 a 19 rokov. Posledným zraneným je 35-ročný muž, ktorý pomáhal útočníka zadržať. Zranenia niektorých osôb sú podľa polície vážne. Ľahké zranenia utrpel aj samotný útočník.

Polícia oblasť v okolí miesta činu uzavrela. Na mieste sú ťažko ozbrojení policajti.

Motív útočníka je nejasný. Hamburská polícia na twitteri uviedla, že sa „prvotné informácie o lúpežnom prepadnutí zatiaľ nepotvrdili“. S určitosťou páchateľ podľa polície ale konal sám, nemal teda žiadneho komplica. Podľa svedkov oslovených televíznou stanicou n-tv kričal útočník Alláhu akhbar (v arabčine Boh je veľký). Polícia ale túto informáciu nepotvrdila.

151 debata chyba
Viac na túto tému: #Hamburg #útok nožom