Trump podpíše zákon o nových protiruských sankciách

Americký prezident Donald Trump podpíše zákon, ktorý uvaľuje nové sankcie voči Rusku. Informoval o tom Biely dom.

29.07.2017 08:08
debata (101)

Zákon, ktorý zahŕňa aj nové sankcie voči Iránu a Severnej Kórei, už skôr odsúhlasil Kongres. Rusko na pripravované sankcie v piatok reagovalo rozhodnutím o vyhostení časti diplomatov USA.

Trumpove stanovisko k sankciám doteraz nebolo jasné, prezident po zvolení presadzoval voči Moskve ústretovosť. Parlamentom odhlasovaný zákon postihuje sankciami kľúčové odvetvia ruského hospodárstva a rozširuje už platné obmedzenia. Jeho dôležitou súčasťou je ustanovenie, ktoré bráni hlave štátu sankcie zmierniť či zrušiť bez súhlasu Kongresu.

Nové protiruské sankcie sa nepáčia Európskej únii, ktorá kritizuje fakt, že americkí zákonodarcovia v tejto veci nespolupracovali s Európou. Brusel sa tiež obáva, že americká odvetné opatrenia ohrozia energetické záujmy EÚ, okrem iného budovanie plynovodu Nord Stream 2.

Zákon v utorok schválila americká Snemovňa reprezentantov a vo štvrtok ho odsúhlasil tiež Senát. Nové sankcie majú Rusko potrestať za jeho údajné zásahy do amerických prezidentských volieb a za vojenskú agresiu na Ukrajine a v Sýrii, píše agentúra AP.

Ruské ministerstvo zahraničia v piatok vyzvalo Spojené štáty, aby do 1. septembra znížili počet svojho diplomatického a technického personálu v Rusku na 455. Koľkých osôb sa toto rozhodnutie bude týkať, zatiaľ nebolo oficiálne oznámené. Rusko tiež uviedlo, že od 1. augusta uzavrie rekreačné objekty využívané zamestnancami amerického veľvyslanectva v ruskej metropole.
101 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA