Rakety KĽDR by mohli zasiahnuť Los Angeles. Toto je varovanie, odkazuje Pchjongjang

Severná Kórea potvrdila, že v piatok odpálila ďalšiu medzikontinentálnu balistickú raketu. Označila ju za "tvrdé varovanie" pre Spojené štáty.

29.07.2017 18:43
debata (59)

Test podľa Severokórejčanov preukázal, že v dosahu ich rakiet je celé územie USA.

Americký prezident považuje skúšku za „bezohľadnú a nebezpečnú“ akciu. Donald Trump vyhlásil, že Spojené štáty podniknú všetky kroky na zaistenie svojej bezpečnosti a k ​​ochrane spojencov v regióne.

„Celé americké územie je v dosahu našich striel,“ povedal podľa severokórejskej agentúry KCNA vodca krajiny Kim Čong-un, ktorý skúšobný odpal sledoval. KĽDR je teraz podľa neho schopná prekvapivo udrieť kedykoľvek a kdekoľvek.

Podľa expertov by severokórejská raketa mohla zasiahnuť Los Angeles aj ďalšie veľké mestá v Spojených štátoch. Pchjongjang uviedol, že raketa letela 47 minút a 12 sekúnd a urazila vzdialenosť 998 kilometrov.

Južná Kórea v reakcii na raketový test oznámila, že obnoví prevádzkovanie odpaľovacích zariadení amerického protiraketového systému THAAD. Peking vzápätí vyjadril nad týmto rozhodnutím hlboké znepokojenie. Čínske ministerstvo zahraničia znovu zopakovalo svoje tvrdenie, že rozmiestnenie systému THAAD bezpečnostné obavy Južnej Kórey nevyrieši a veci iba skomplikuje. Čína apeluje na Soul, aby sa rozmiestnenie štítu THAAD vzdal.

Úrad juhokórejského prezidenta tiež uviedol, že chce so Spojenými štátmi jednať o zvýšení kapacity svojich raketových hlavíc, ktoré podľa súčasnej dohody nemôžu byť ťažšie ako 500 kilogramov. Juhokórejská armáda by chcela tento limit zvýšiť na tonu.

Americký minister zahraničia Rex Tillerson vyzval Čínu a Rusko k väčšej snahe o zastavenie silnejúcej hrozby, ktorú severokórejske rakety predstavujú pre svetovú stabilitu. Čína a Rusko majú podľa Tillersona za rastúcu hrozbu zo strany KĽDR „osobitnú zodpovednosť“.

59 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #KĽDR #Južná Kórea