Austrália je v pohotovosti, zmarili teroristický útok na lietadlo

Austrálska polícia zmarila plánovaný teroristický útok, pri ktorom malo byť zničené lietadlo, a pri raziách v niekoľkých domoch na predmestiach Sydney zatkla štyroch mužov. Oznámil to premiér Malcolm Turnbull. Žiadny zo zatknutých zatiaľ nebol obvinený, napísala agentúra AP.

30.07.2017 05:19
debata (6)

Premiér uviedol, že od štvrtka boli na letisku v Sydney posilnené bezpečnostné opatrenia, ktoré sa v sobotu v noci rozšírili na všetky významné medzinárodné a domáce terminály v celej Austrálii.

„Môžem oznámiť, že včera v noci (v sobotu) sa uskutočnila veľká spoločná protiteroristická operácia, ktorá prerušila teroristické sprisahanie s cieľom zničiť lietadlo,“ povedal Turnbull novinárom. „Operácia pokračuje.“

Austrálsky policajt v Sydney počas policajnej... Foto: Reuters, David Gray
Austrália, terorizmus Austrálsky policajt v Sydney počas policajnej protiteroristickej akcie, v rámci ktorej zatkli niekoľkých ľudí. Pod%la premiéra Malcolma Turnbulla v Austrálii zmarili teroristický útok na lietadlo.

Policajný komisár Andrew Colvin uviedol, že je zatiaľ málo detailov, aby bolo možné spresniť útok, jeho cieľ a načasovanie. Podľa neho polícia dostala v posledných dňoch informácie, že niekoľko ľudí v Sydney plánuje teroristický útok s pomocou improvizovaného výbušného zariadenia. Podľa niektorých informácií mal byť potenciálnym cieľom útoku letecký priemysel.

Turnbull odporučil cestujúcim v Austrálii, aby dorazili na letisko skôr ako inokedy, najlepšie dve hodiny pred odletom, umožnili mimoriadnu bezpečnostnú kontrolu a minimalizovali svoju príručnú batožinu.

Podľa ministra spravodlivosti Michaela Keenan bol plánovaný útok už 13. významnou hrozbou, ktorej sa polícii podarilo zabrániť, keď v roku 2014 Austrália zvýšila stupeň hrozby teroristického útoku. Päť útokov sa uskutočnilo.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Austrália