Na raketový test KĽDR odpovedalo USA letom bombardérov

Dva americké strategické bombardéry B-1B preleteli nad Kórejským polostrovom v priamej odpovedi na najnovší test severokórejskej rakety.

30.07.2017 11:51
debata (90)

Uviedlo to podľa agentúry Reuters americké vojenské letectvo. KĽDR tvrdí, že v piatok podnikla ďalšiu úspešnú skúšku medzikontinentálnej balistickej rakety, ktorá preukázala jej schopnosť zasiahnuť severoamerický kontinent.

Pchjongjang svoju skúšku označil za „tvrdé varovanie“ pre Spojené štáty. Test podľa Severokórejčanov preukázal, že v dosahu ich rakiet je celé územie USA.

„Celé americkej územie je v dosahu našich striel,“ povedal podľa severokórejskej tlačovej agentúry KCNA vodca krajiny Kim Čong-un, ktorý skúšobný odpal sledoval. KĽDR je teraz podľa neho schopná prekvapivo udrieť kedykoľvek a kdekoľvek. Pchjongjang uviedol, že raketa letela 47 minút a 12 sekúnd a urazila vzdialenosť 998 kilometrov.

Americký prezident označil severokórejskú skúšku za „bezohľadnú a nebezpečnú“ akciu. Donald Trump zároveň vyhlásil, že Spojené štáty podniknú všetky kroky na zaistenie svojej bezpečnosti a k ​​ochrane spojencov v regióne. Let bombardérov B-1B bol podľa amerického vyhlásenia priamou reakciou na piatkovú raketovú skúšku aj na prvý test novej severokórejskej medzikontinentálne rakety z 3. júla. Americké bombardéry sprevádzali juhokórejske stíhačky, keď preleteli v nízkej výške nad leteckou základňou neďaleko juhokórejského hlavného mesta Soulu, než sa vrátili na leteckú základňu Andersen na ostrove Guam.

Severná Kórea tvrdí, že jej nová zbraň je schopná niesť silnú jadrovú hlavicu. Spojené štáty a Južná Kórea po počiatočnom názore, že išlo len o raketu stredného doletu, postoj zmenili a tiež pripustili, že išlo skutočne o medzikontinen­tálnu raketu. Podľa expertov by severokórejská raketa mohla zasiahnuť Los Angeles, Chicago aj ďalšie veľké mestá v Spojených štátoch.

B-1 Lancer je americký nadzvukový strategický bombardér. Spolu s lietadlami B-52 Stratofortress a B-2 Spirit a typ B-1B tvoria chrbticu bombardovacieho letectva USA.

90 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #KĽDR #Soul