Po Hamburgu sa vraždilo v Konstanzi

V rozpätí necelých 48 hodín Nemeckom otriasli dva útoky. Pri prvom sa potvrdilo islamistické pozadie, ale pri druhom, ktorý tiež spáchal moslim, zatiaľ nič nenasvedčuje, že išlo o nábožensky motivovaný zločin.

30.07.2017 18:43
koblenz, nemecko, útok Foto: ,
Forenzní experti zbierajú stopy pred diskotékou v Koblenzi, kde páchateľ zastrelil jedného hosťa.
debata (102)

Najprv v piatok popoludní vraždil neúspešný žiadateľ o azyl v Hamburgu a potom v nedeľu nadránom iný muž útočil v nočnom klube v Konstanzi (nie ako sme pôvodne nesprávne uviedli v Koblenzi). „Stále to vyšetrujeme, ale okolnosti súvisiace s udalosťami pred streľbou na diskotéke nás viedli k vylúčeniu teroristického pozadia,“ povedal hovorca tamojšej polície Fritz Bezikofer.

Diskotéka bola v čase streľby plná zabávajúcich sa. Z automatickej zbrane spustil paľbu 34-ročný muž irackého pôvodu, ktorý dlhší čas žil v Nemecku (nešlo teda o žiadateľa o azyl). Polícia naznačila, že mohlo ísť o vybavovanie účtov medzi členmi kriminálneho podsvetia. Útočník zabil jedného návštevníka a zranil biletára pred vchodom do nočného klubu. Páchateľa na úteku prenasledovala polícia, ktorá ho zastavila pri prestrelke. Muž utrpel vážne zranenia, ktorým podľahol po prevoze do nemocnice.

V prípade streľby v Hamburgu, naopak, polícia vidí náboženský fanatizmus. Svedkovia povedali, že muž, ktorý vtrhol do obchodu s potravinami, vykrikoval, že Alah je veľký. Dlhým, 20-centimetrovým kuchynským nožom dobodal na smrť 50-ročného zákazníka a niekoľkých ďalších zranil. Polícia ho zatkla na úteku, keď ho prenasledovali svedkovia, ktorí videli, že ich nemôže ohroziť guľkami, lebo nemal strelnú zbraň. „Na jednej strane existuje spojitosť s náboženskými islamistickými motívmi. Na druhej strane máme informácie o psychickej labilite páchateľa,“ uviedol Andy Grote z hamburskej radnice, ktorý je zodpovedný za bezpečnosť. Dodal, že sú poznatky o radikalizovaní 26-ročného muža a o jeho kontaktoch s islamskými fundamentalistami.

Grote však poznamenal, že neboli informácie, ktoré by naznačovali, že sa tento muž mohol chystať spáchať atentát. Nachádzal sa síce v databáze 800 hamburských islamistov, ale nepovažovali ho za hrozbu. Páchateľ je Palestínčan, ktorý sa narodil v Spojených arabských emirátoch.

Tento cudzinec sa stal neúspešným žiadateľom o azyl v Nemecku. Chceli ho deportovať, ale nemal potrebné osobné doklady. Vystaviť mu ich malo palestínske zastupiteľstvo na nemeckom území. Úrady rozhodli o jeho vyhostení na konci minulého roku. Palestínčan sa neodvolal proti rozhodnutiu, pričom naďalej žil v ubytovni pre utečencov.

© Autorské práva vyhradené

102 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Nemecko