Podľa USA je ruské rozhodnutie o odchode diplomatov poľutovaniahodné

Americké ministerstvo zahraničia označilo za poľutovaniahodné nedeľné oznámenie Moskvy, že Rusko bude musieť opustiť 755 amerických diplomatov.

31.07.2017 07:54
debata (138)

Ministerstvo vo vyhlásení dodalo, že oficiálnu odpoveď zvažuje a že zatiaľ vyhodnocuje vplyv zníženia počtu diplomatického personálu.

Krok ohlásil v nedeľu ruský prezident Vladimir Putin. Ide o odvetu za protiruské sankcie zo strany USA.

Ruské ministerstvo zahraničia už v piatok vyzvalo USA, aby do 1. septembra znížilo počet svojho diplomatického a technického personálu v Rusku na 455. Koľkých ľudí sa toto rozhodnutie týka, vtedy neuviedlo. Ministerstvo tým reagovalo na návrh nových amerických sankcií proti Rusku, ktoré v utorok odhlasovala americká Snemovňa reprezentantov a v noci na piatok aj Senát.

Z Washingtonu však zaznelo, že toľko diplomatov USA v Rusku ani nemajú. „V Rusku 755 amerických diplomatov nemáme,“ napísal v nedeľu na twitteri bývalý veľvyslanec USA v Moskve Michael McFaul.

Agentúra tiež cituje zo správy generálnej inšpekcie ministerstva zahraničia USA týkajúcej sa roku 2013, v ktorej sa uvádza, že v uvedenom roku americká diplomatická misia v Rusku, vrátane ambasády v Moskve a konzulátov v Petrohrade, Jekaterinburgu a Vladivostoku, zamestnávala 1279 ľudí. Z toho bolo 934 „miestnych“ zamestnancov a 301 členov „priamo zazmluvneného“ personálu z 35 amerických vládnych úradov.

Z tohto zoznamu podľa Reuters vyplýva, že skutočný počet Američanov, ktorí budú musieť odísť, bude „oveľa menší ako 755“.

Budova americkej ambasády v Moskve. Foto: Reuters, TATYANA MAKEYEVA
ambasada, moskva, usa, rusko Budova americkej ambasády v Moskve.
138 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #sankcie #diplomati #protiruské sankcie #vyhostenie amerických diplomatov