Trump zvažuje ekonomické sankcie proti Číne

Podľa amerického serveru Politico poradcovia amerického prezidenta Donalada Trumpa už zostavujú zoznam hospodárskych sankcií proti Číne. Dôvodom sú hrozby z KĽDR.

31.07.2017 10:00
trump Foto: ,
Prezident USA Donald Trump naznačil nezhody s Činou aj prostredníctvom Twitteru.
debata (27)

Americký server Politico to uviedol s odvolaním sa na úradníkov Bieleho domu. Tím poradcov o sankciách rokoval cez víkend a bude pokračovať. Konečné rozhodnutie možno očakávať už tento týždeň, tvrdí server.

Naliehavosť „pádnej“ stratégie voči Číne vyvolal piatkový test severokórejskej medzikontinentálnej balistickej rakety. Trump je presvedčený, že Čína nerobí dosť, aby zastavila snahu KĽDR vybudovať jadrový arzenál schopný ohroziť USA. Washington si tiež verejne aj v súkromí dlho sťažoval, že Čína sa uchyľuje k nečestným obchodným praktikám, uviedol americký server.

Niektorí jastrabi v poradenskej skupine Bieleho domu, medzi ktorých Politico radí poradcu Stephena Millera, hlavného stratéga Steva Bannona a ekonomického poradcu Petra Navarra, dlho prezidenta presviedčajú, aby voči Číne zaujal tvrdšie stanovisko. Trump zvažuje, že zavedie clo na dovoz čínskej ocele alebo stanoví kvóty na import tejto produkcie, prípadne že sa odhodlá k obom dôsledkom. Okruh sankcií ale má byť širší, konštatuje Politico.

Na politiku Pekingu si cez víkend Trump posťažoval na Twitteri. „S Čínou som veľmi nespokojný. Naši bývalí hlúpi vodcovia im dovolili zarobiť stovky miliárd dolárov ročne, ohľadom Severnej Kórey ale nebolo urobené NIČ, len sa hovorí. Nedovolíme, aby to pokračovalo. Čína by tento problém mohla ľahko vyriešiť!“ napísal prezident.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #KĽDR #Donald Trump