Na irackú ambasádu v Kábule zaútočil IS, zomrelo šesť ľudí

Do budovy ambasády sa po explózii automobilu dostali traja útočníci, všetkých teroristov zneškodnili príslušníci afgánskych bezpečnostných zložiek.

31.07.2017 10:45 , aktualizované: 13:43
debata

Dvoch mŕtvych strážcov irackej ambasády v Kábule si vyžiadal útok samovražedného atentátnika v automobile. Afganské jednotky pri zásahu zabili ďalších troch útočníkov, ktorí sa dostali do budovy veľvyslanectva. K útoku sa podľa agentúry Reuters prihlásila teroristická organizácia Islamský štát (IS).

Svedkovia uviedli, že hodinu po prvej explózii sa ozval ďalší výbuch, napísala agentúra AP. Príčina tejto explózie zatiaľ jasná nie je.

K bombovému útoku na ambasádu v afganskom hlavom meste Kábul sa prihlásila militantná extrémistická organizácia Islamský štát (IS). Informovala o tom na islamistov napojená tlačová agentúra Amak.

Afganské bezpečnostné zložky prichádzajú na... Foto: SITA/AP, Rahmat Gul
kábul, vojaci, policajti, afganistan Afganské bezpečnostné zložky prichádzajú na miesto incidentu, pri ktorom sa jeden útočník odpálil v aute a dvaja zaútočili na budovu irackej ambasády v Kábule.

Iracká ambasáda v Kábule sa nachádza v uličke blízko miestnych trhov a mimo takzvanú zelenú zónu, kde má svoje sídlo väčšina zahraničných diplomatických misií. „Zelená zóna“ je prísne strážená a obohnaná betónovou stenou.

Podľa afganského ministerstva vnútra zaútočili na iracké veľvyslanectvo štyria militanti. Jeden z nich sa odpálil pred bránou a ďalší traja vtrhli do budovy. Ako už skôr informovalo ministerstvo, všetkých zamestnancov ambasády evakuovali z budovy a sú v poriadku.

Afganistan po odchode väčšiny zahraničných bojových jednotiek v roku 2014 čelí mnohým politickým a bezpečnostným problémom.

Prezident Ašraf Ghany sa stretáva so stále častejšími povstaleckými akciami hnutia Taliban a s novou teroristickou skupinou, ktorá je spriaznená s organizáciou Islamský štát.

debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #terorizmus #Irak #ambasáda #atentátnik #Kábul #samovražedný atentát