Turecko zatklo kvôli minuloročnému pokusu o puč viac ako 800 ľudí

Turecké úrady počas minulého týždňa zatkli viac ako 800 ľudí, ktorých podozrievajú z napojenia na organizátorov neúspešného vlaňajšieho pokusu o prevrat.

31.07.2017 12:10
Turecko, prevrat Foto: ,
Z organizovania puču turecká vláda podozrieva duchovného Fethullaha Gülena.
debata (1)

V rukách polície skončilo aj viac ako 200 osôb kvôli údajným kontaktom so zakázanou Stranou kurdských pracujúcich (PKK).

Celkovo 831 ľudí zatkli počas predošlých dní pre údajné väzby na duchovného Fethullaha Gülena, ktorého Ankara označuje za hlavného osnovateľa nevydareného puču. Klerik, ktorý dlhodobo žije v Spojených štátoch a kritizuje tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, obvinenia odmieta.

Turecko za rok od zmareného puču uvalilo väzbu na zhruba 50-tisíc ľudí. Viac ako 150-tisíc policajtov, vojakov, sudcov, učiteľov a ďalších ľudí prišlo kvôli podobným obvineniam o prácu.

Polícia v minulom týždni zatkla aj 213 ľudí podozrivých z kontaktov s PKK. Táto strana už desiatky rokov vedie ozbrojený boj za nezávislosť Kurdistanu od Turecka a Ankara ju považuje za teroristickú organizáciu. Ďalších 46 osôb skončilo v celách kvôli svojmu údajnému napojenie na teroristov z organizácie Islamský štát (IS).

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #Recep Tayyip Erdogan #prevrat #PKK