Poľsko napriek nariadeniu súdu výrub v Bialowiežskom pralese nezastaví

Poľská vláda nemieni zastaviť masívny výrub v chránenom Bialowiežskom pralese, hoci jej to nariadil Súdny dvor Európskej únie. Oznámil to dnes minister životného prostredia Jan Szyszko, podľa ktorého rúbu len v záujme ochrany lesa. V Bruseli podľa neho nepoznajú prírodné zákony.

31.07.2017 13:02
debata

Súdny dvor EÚ minulý týždeň v predbežnom opatrení Varšave nariadil, aby ťažbu dreva v pralese na východe Poľska, zaradenom na zoznam svetového dedičstva UNESCO, okamžite zastavila. Súd tak vyhovel Európskej komisii, ktorá požiadala o vydanie predbežného opatrenia, lebo podľa nej bola ťažba dreva zahájená v príliš veľkom rozsahu a porušuje európske normy na ochranu prírody.

Výrub v Bialowiežskom pralese je podľa poľského... Foto: SITA, Adam Bohdan
Bialowiežský prales, Poľsko Výrub v Bialowiežskom pralese je podľa poľského ministra životného prostredia Jana Szyszka nevyhnutný pre prítomnosť lykožrúta.

„Nenecháme sa urážať niekým, kto nepozná prírodné zákony,“ povedal podľa agentúry PAP Szyszko na dnešnej tlačovej konferencii. Dodal, že by sa celý svet mal zapojiť do debaty o tom, či Poliaci chránia svoje lesy efektívne a či spĺňajú právne normy EÚ.

Výrub vynútený prítomnosťou lykožrúta podľa ministra uskutočňujú na dvoch tretinách územia pralesa, posledná tretina je úplne bezzásahovou zónou. Ľudia sa časom budú môcť presvedčiť, ktorý z dvoch prístupov funguje pri ochrane pralesa lepšie, povedal minister.

„Štátne lesy majú povinnosť pokračovať v ochranných opatreniach,“ odmietol na tej istej tlačovej konferencii možnosť ukončenia ťažby člen vedenia poľských štátnych lesov Konrad Tomaszewski.

Poľskí i zahraniční ochrancovia prírody považujú ochranu lesa pred lykožrútom za zámienku na zvýšenie ťažby dreva pre komerčné účely. Petíciu proti intenzívnejšiemu výrubu v unikátnom pralese, kde žije napríklad zubor alebo šesť desiatok ďalších druhov cicavcov, podpísali stovky tisíc Poliakov.

Právna bitka na Súdnom dvore EÚ môže trvať mesiace až roky. Poľsku hrozí pokuta až do výšky štyroch miliónov eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Súdny dvor Európskej únie #Bialowiežsky prales