Viceprezident Pence na Pobaltí: Pred 'nepriateľským' Ruskom vás ochránime

Rusko predstavuje hrozbu pre členské štáty Severoatlantickej aliancie a Spojené štáty urobia všetko preto, aby túto hrozbu odvrátili. Po rokovaní s prezidentmi troch pobaltských štátov, teda Estónska, Lotyšska a Litvy, to na tlačovej konferencii v Tallinne vyhlásil americký viceprezident Mike Pence.

31.07.2017 15:09
debata (472)

Druhý muž americkej exekutívy prišiel do Pobaltia uistiť najvýchodnejších spojencov NATO o platnosti amerických spojeneckých záväzkov.

Stojíme za národmi Estónska, Lotyšska a Litvy, a tak tomu bude navždy.
Mike Pence

„Rozhodne podporujeme piaty článok severoatlantickej zmluvy, podľa ktorého je útok proti ktorejkoľvek členskej krajine útokom na všetkých,“ vyhlásil Pence podľa agentúry Interfax. Dodal, že „spojenectvo USA s Pobaltím je pevné“.

Pence pricestoval do regiónu, ktorý sa aktívne hlási k požiadavke aliancie vynakladať na obranu aspoň dve percentá hrubého domáceho produktu (HDP). Estónsko už toto kritérium plní, Lotyšsko a Litva chcú deklarovaný cieľ dosiahnuť budúci rok.

„Silné a jednotné NATO je teraz dôležitejšie ako kedykoľvek predtým po krachu komunizmu,“ povedal Pence. „Stojíme za národmi Estónska, Lotyšska a Litvy, a tak tomu bude navždy,“ dodal s tým, že americký prezident Donald Trump je rovnakého názoru.

Estónska prezidentka Kersti Kaljulaidová rovnako ako jej litovská kolegyňa Dalia Grybauskaiteová a lotyšský prezident Raimonds Véjonis poďakovali Penceovi za podporu a ocenili, že Washington sa snaží ochrániť východoeurópskych spojencov od „nepriateľských prejavov“ Ruska.

Cez víkend Pence v Tallinne rokoval o možnom rozmiestnení amerického raketového systému Patriot v oblasti. V pondelok vyhlásil, že o načasovaní dodávky týchto zbraní sa ešte nerokovalo.

Po návšteve Pobaltia má Pence v rámci svojej štvordňovej cesty po východnej Európe namierené do Gruzínska a Čiernej Hory.

Americký viceprezident Mike Pence počas... Foto: Reuters, INTS KALNINS
mike pence Americký viceprezident Mike Pence počas návštevy estónskeho Tallinnu.
472 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #NATO #Estónsko #Litva #Lotyšsko #Pobaltie #Mike Pence