V Turecku sa začal doteraz najväčší proces kvôli pokusu o puč

V Turecku sa začal doteraz najväčší proces kvôli minuloročnému zmarenému pokusu o puč. Súdené je takmer 500 ľudí, niektorí v neprítomnosti.

01.08.2017 12:41
debata

To sa týka aj hlavného obžalovaného duchovného Fethullaha Gülena, ktorý žije dlhodobo v USA a ktorého vláda považuje za strojcu pokusu o prevrat. Gülen, ktorého vydanie Ankara zatiaľ bezúspešne požaduje po Spojených štátoch, vinu odmieta.

Okrem Gülena je obžalovaných aj viacero armádnych dôstojníkov. Súdený, avšak v samostatnom konaní, je podľa agentúry AP aj bývalý veliteľ letectva Akin Öztürk, ktorý sa zodpovedá ako vodca celého sprisahania. Celkovo je obžalovaných 486 ľudí, z toho veľká väčšina je vo väzení; 18 je súdených na slobode a sedem je na úteku.

Medzi súdenými v neprítomnosti bude aj duchovný... Foto: Reuters, CHARLES MOSTOLLER
Fethullah Gulen Medzi súdenými v neprítomnosti bude aj duchovný Fethullah Gülen.

Obžaloba sa týka trestných činov „porušenie ústavy, pokus o vraždu prezidenta a zvrhnutie vlády, vedenie ozbrojenej teroristickej organizácie a vražda“. V prípade uznania viny hrozí mnohým obvineným doživotné väzenie.

Pokus o prevrat z 15. júla 2016 si vyžiadal 249 obetí na životoch. Zabitých bolo tiež okolo 30 osôb aktívne zapojených do puču.

Obžaloba viní skupinu z toho, že na leteckú základňu Akinci neďaleko Ankary uniesla vlani 15. júla niekoľko veliteľov armády, vrátane náčelníka generálneho štábu Hulusiho Akara, a držala ich tam ako rukojemníkov, kým ich skoro ráno nasledujúceho dňa neoslobodili špeciálne jednotky. Okrem toho obžalovaní čelia obvineniu, že majú na svedomí ostreľovanie vládnych budov a parlamentu v Ankare a v Istanbule počas pokusu o puč.

Proces sa koná za prísnych bezpečnostných opatrení neďaleko Ankary v meste Sincan, kde bola vo väzenskom komplexe zriadená špeciálna súdna sieň pre procesy spojené s minuloročným pokusom o puč. Sieň pojme až 1560 ľudí. Už vo februári sa v nej konal proces s asi 330 údajnými pučistami a v máji v nej bolo súdených približne 220 ľudí.

Do stráženia súdu je podľa agentúry Anadolu zapojených 1130 členov bezpečnostných zložiek, vrátane špeciálnych jednotiek s ostreľovačov. Nasadené sú obrnené vozidlá i drony.

debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #súdny proces #Fethullah Gülen #pokus o puč