Kaczyński chce odškodnenie za druhú svetovú, Berlín rokovania vylučuje

Nemecko vylučuje rokovania s Poľskom o odškodnení za druhú svetovú vojnou, ako požaduje šéf vládnucej strany Jaroslaw Kaczyński, ktorý je bez akejkoľvek ústavnej funkcie považovaný za kľúčového hráča na poľskej politickej scéne. O odmietavej reakcii Berlína informoval denník Rzeczpospolita pod snímkou ​​trosiek Varšavy, zničenej nacistami počas potláčania povstania, ktorého vypuknutie pred 73 rokmi si Poliaci pripomínajú.

01.08.2017 20:25
varšava Foto: ,
Poliaci si pripomínajú 73 rokov od vypuknutia povstania vo Varšave.
debata (107)

Kaczyński minulý týždeň v rozhlasovom rozhovore, odvysielanom katolícku stanicou Radio Maryja, ohlásil, že sa „poľská vláda pripravuje na historický protiútok“. Podľa politika ide jednak o „obrie sumy“, ale aj o to, že sa „Nemecko mnoho rokov zbavuje zodpovednosti za druhú svetovú vojnu“. A prisľúbil, že na jeseň bude parlament prerokovávať návrh zákona umožňujúceho vybudovať „efektívnu a voči štátu lojálnu diplomaciu“, ktorá sa bude venovať aj odškodneniu.

Nemecká vláda sa však do vyjednávania s Poliakmi púšťať nemieni. „Z hľadiska finančného, ​​morálneho i politického je vec uzavretá,“ dozvedel sa denník od vládnych zdrojov v Berlíne. Podľa nemeckého názoru sa totiž Poľsko už opakovane nárokov na reparácie a odškodnenie zrieklo: najprv v roku 1953, potom v roku 1970 pri uzavretí zmluvy o nemeckom uznaní poľskej západnej hranice na Odre a Nise, ako aj pri potvrdení poľskej hranice pri zjednocovaní Nemecka na prelome rokov 1989 a 1990 a nakoniec v roku 2004, keď Sejm, dolná komora poľského parlamentu, odpovedal na požiadavky vysídlených Nemcov.

V Nemecku si podľa denníka myslia, že Kaczyński vážne neráta s vyplatením odškodnenia, ale snaží sa najmä stmeliť podporu u svojich voličov v okamihu, keď spor s prezidentom (Andrzejom Dudom) hrozí rozbitím vládneho tábora. Podľa Berlína ide o zlú stratégiu, ktorá môže pokaziť dobre sa rozvíjajúce vzťahy medzi oboma štátmi. Znepokojenie je o to väčšie, že Kaczyński pri tejto príležitosti kritizoval gdanské múzeum druhej svetovej vojny, ktoré podľa jeho názoru pristúpilo na nemeckú interpretáciu dejín a predstavuje „darček“ bývalého premiéra Donalda Tuska kancelárke Angele Merkelovej.

Rzeczpospolita poznamenala, že spor s Nemeckom sa začína v okamihu, keď do rozhodujúcej fázy vstupuje procedúra, spustená Európskou komisiou proti Poľsku pre porušenie zásad právneho štátu. Až doteraz sa Nemecko tento spor medzi Bruselom a Varšavou snažilo zmierňovať.

Nechýbajú ani ďalšie potenciálne výbušné témy: Kaczyński predpovedal tiež reformu médií, ktorá by mohla zasiahnuť nemeckých investorov, alebo výstavba plynovodu Nord Stream 2 vedúceho po dne Baltu z Ruska do Nemecka.

Poľsko by sa mohlo odškodnenia od Nemecka domáhať na Medzinárodnom súdnom dvore v Haagu, pripomenula záverom Rzeczpospolita. Pred dvoma rokmi sa pritom grécka vláda dožadovala od Nemecka obrovskej sumy 279 miliárd eur za druhú svetovú vojnu, ale nezískala nič, ani len ústupky Berlína v rokovaniach o záchrane pred bankrotom.

107 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Nemecko #odškodnenie #Varšava #druhá svetová vojna