Turecko odsúdilo dvoch Čechov

Prišli pomôcť zraneným a chorým, ale Turecko ich označilo za spojencov teroristov. Tamojší súd poslal na šesť rokov a tri mesiace dvoch českých občanov do väzenia. Markétu Všelichovú a Miroslava Farkasa zatkli v novembri 2016. Turecké úrady tvrdili, že obaja podporovali milície sýrskych Kurdov YPG, ktoré Ankara považuje za teroristickú organizáciu.

02.08.2017 12:53 , aktualizované: 20:25
debata (19)

Zadržaní Česi, naopak, ubezpečovali, že sa iba pokúšali o zriadenie poľnej nemocnice pre Kurdov. Rovnaké stanovisko zaujalo české ministerstvo zahraničných vecí.

Turci zdôvodnili uvalenie väzby na Všelichovú a Farkasa tým, že pri kontrole u nich našli rôzne materiály vrátane letákov a fotografií, ktoré vraj svedčili, že patria ku kurdským milíciám YPG.

O mesiac po zatknutí dvojice priletel do Ankary šéf českej diplomacie Lubomír Zaorálek, aby s najvyššími ústavnými činiteľmi riešil záležitosť. Slobodu nevybavil, pričom poznamenal, že vec sa nedá rýchlo dotiahnuť do úspešného konca.

Zopakoval pritom, že Všelichová a Farkas nemali v úmysle spolčiť sa so žiadnymi teroristami, iba chceli prispieť k vytvoreniu poľnej nemocnice, ktorá by fungovala na území, ktoré ovládajú Kurdi.

Vo februári tohto roku sa ukázalo, že zákulisná diplomatická snaha českej vlády (nepochybne aj s pomocou nátlaku z Bruselu) nepriniesla ovocie. Turecká prokuratúra obžalovala oboch Čechov z príslušnosti k teroristickej organizácii. Súd požiadala, aby nad nimi vyniesol rozsudok, ktorý by znamenal uväznenie v rozpätí 7 až 15 rokov.

Súdny proces, ktorý sa mal začať v máji, presunuli na jún, kedy ho zase odročili. Tentoraz na začiatok tohto mesiaca. V stredu už súd zasadol a Čechov potrestal na spomínaných šesť a štvrť roka pobytu za mrežami. Verdikt ešte nie je právoplatný, obhajoba okamžite uviedla, že podá odvolanie.

Zaorálek dúfa, že odvolací proces prinesie zvrat. „Rozsudok ma sklamal. Treba urobiť maximum, aby bola vec riadne preskúmaná odvolacím súdom. Pevne verím, že vyššia súdna inštancia vyhodnotí záležitosť inak,“ zdôraznil šéf českej diplomacie podľa serveru iDNES.

Zaorálek zároveň apeloval, aby odvolací proces spĺňal zásady spravodlivosti. V tejto súvislosti už telefonoval do Ankary.

Mimochodom, proces mal zvláštny priebeh. Všelichovú a Farkasa nepreviezli do justičnej budovy, sudca sa s nimi spojil prostredníctvom videokonferencie, pretože ich ponechali na mieste vyšetrovacej väzby. Predpokladá sa, že odvolací súd by mohol konať o dva alebo o tri mesiace.

Obaja Česi zdôrazňujú, že sa venovali jedine dobročinnosti. Turecké úrady, naopak, ich nielenže spojili s teroristami, ale tiež tvrdia, že Všelichová a Farkas absolvovali výcvik v nemeckých špeciálnych silách vo francúzskej cudzineckej légii.

Vývoj udalostí okolo dvojice Čechov zadržaných vlani v novembri v Turecku:

13. novembra 2016 – Turecké úrady zadržali na hraničnom priechode s Irakom dvojicu Čechov, Markétu Všelichovú a Miroslava Farkasa. Pri kontrole u nich našli materiály, letáky, fotografie, ktoré podľa Turkov svedčili o tom, že patria ku kurdským milíciám YPG, ktoré sú v Turecku považované za teroristickú organizáciu. Obaja skončili vo väzbe.

17. novembra 2016 – O zadržanie českých občanov s niekoľkodňovým oneskorením informovali turecké a neskôr aj české médiá. Turecké úrady hovorili o tom, že Všelichová a Farkas podporovali teroristov, zatiaľ čo známi zadržaných aj predstavitelia českého ministerstva zahraničia uviedli, že dvojica sa pokúšala o zriadenie poľnej nemocnice pre Kurdov v Sýrii.

13. decembra 2016 – Turecko navštívil minister zahraničia Lubomír Zaorálek, okrem iného rokoval aj o zadržaných Čechoch. Po stretnutí so svojím náprotivkom Mevlütom Çavuşogluom povedal, že vidí na tureckej strane ochotu pomôcť a vyjsť ČR ústrety, prípad ale nemôžno vyriešiť za deň. Zaorálek o prípade rokoval aj s premiérom Binalim Yildirimom. Český minister povedal, že dvojica sa nechcela zapojiť do teroristických aktivít, ale chcela na území ovládanom kurdskými jednotkami v Sýrii vybudovať poľnú nemocnicu.

8. februára 2017 – Prokuratúra v meste Sirnak na juhovýchode Turecka obžalovala Všelichovú a Farkasa z príslušnosti k ozbrojenej teroristickej organizácii. Požadovala pre nich trest v rozmedzí sedem a pol až 15 rokov väzenia. O mesiac neskôr české médiá informovali, že začiatok procesu je naplánovaný na 10. mája.

10. mája 2017 – Súd bol odročený na 12. jún. Podľa českého ministerstva zahraničia si prokuratúra vyžiadala čas na preskúmanie dôkazov.

12. júna 2017 – Súd bol znovu odročený, tentoraz na začiatok augusta.

2. augusta 2017 – Markéta Všelichová a Miroslav Farkas boli odsúdení na šesť rokov a tri mesiace väzenia za spoluprácu s bojovníkmi milícií sýrskych Kurdov YPG, ktoré Ankara považuje za teroristickú organizáciu. Verdikt súdu nie je právoplatný a obhajoba sa proti nemu odvolá.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Turecko #humanitárna pomoc