Dozorca z Osvienčimu Gröning môže podľa prokuratúry nastúpiť na výkon trestu

Dozorca z niekdajšieho nacistického vyhladzovacieho tábora v Osvienčime Oskar Gröning je vo svojich 96 rokoch zdravotne spôsobilý na výkon trestu. Domnieva sa tak štátne zastupiteľstvo v Hannoveri, ktoré odmietlo žiadosť obhajoby o odklad nástupu trestu. Gröningov obhajca sa chce ďalej snažiť o to, aby jeho mandant, odsúdený predvlani na štyri roky do väzenia, nemusel ísť za mreže.

02.08.2017 14:07
kolaje, koncentračný tábor, auschwitz Foto: ,
Gröninga v júli 2015 odsúdil krajinský súd v Lüneburgu za napomáhanie pri vraždách najmenej 300 000 Židov. Ilustračné foto.
debata (18)

„Žiadosť obhajoby o odklad trestu sme odmietli,“ oznámila dnes hovorkyňa hannoverského štátneho zastupiteľstva Kathrin Söfkerová.

Gröninga v júli 2015 právoplatne odsúdil krajinský súd v Lüneburgu za napomáhanie pri vraždách najmenej 300 000 Židov, ktorí zomreli v Osvienčime v plynových komorách v období medzi májom a júlom 1944. Bývalý dobrovoľník jednotiek Waffen-SS sa priznal k tomu, že odkladal a evidoval batožinu deportovaných väzňov a počítal ich peniaze. Médiá ho preto označujú za osvienčimského účtovníka.

Gröning sa tak násilností nezúčastnil priamo, ale podľa nemeckej justície svojou prácou podporoval systematické vyvražďovanie, čo podľa dnešného výkladu práva v Nemecku stačí na trestnú zodpovednosť. Súdny lekár dospel podľa Söfkerovej k názoru, že Gröning je v zásade spôsobilý na výkon trestu nastúpiť. Predpokladom je však príslušná lekárska starostlivosť vo väzení. Gröningov obhajca chce podľa DPA proti záveru prokuratúry podniknúť ďalšie právne kroky a o príslušné súdne rozhodnutia požiada krajinský súd v Lüneburgu. Ak by súd rozhodol pre nástup do väzenia, môže vraj podať ešte jednu sťažnosť. Obhajca trvá na tom, že jeho mandantnie je schopný vykonávať trest.

V Nemecku sa v súčasnosti konajú zrejme posledné súdne procesy, v ktorých sa zo svojich činov zodpovedajú členovia personálu nacistických vyhladzovacích táborov. Vlani začal proces s bývalým zdravotníkom z Osvienčimu Hubertom Zafkem, tiež deväťdesiatšes­ťročným, ktorý je obvinený z 3681 prípadov napomáhania vražde tým, že sa podieľal na vstrekovaní smrtiaceho plynu do plynových komôr.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #trest #Osvienčim #dozorca #Oskar Gröning #nacistické zločiny