Taliansko zabavilo nemeckú loď zachraňujúcu utečencov

Talianska polícia v stredu zabavila loď nemeckej mimovládnej organizácie Jugend Rettet, ktorá sa podieľala na pomoci utečencom plaviacich sa po Stredozemnom mori. Loď plávajúcu pod holandskou vlajkou zadržali v prístave na talianskom ostrove Lampedusa, ktorý je hlavnou vstupnou bránou utečencov na ceste do Talianska. Posádku lode Iuventa vypočúvajú.

02.08.2017 21:34
debata (29)

Podľa polície zo sicílskeho mesta Trapani sa loď organizácie Jugend Rettet „pravidelne venovala záchrane migrantov blízko líbyjských brehov“, čím „podporovala nelegálnu migráciu a navádzala na ňu“.

Zadržanie lode nemeckých záchranárov sa udialo v rovnaký keď, v ktorý poslanci talianskeho parlamentu schválili vyslanie lodí talianskeho vojenského námorníctva k pobrežiu Líbye. Tam majú pomáhať líbyjskej pobrežnej stráži zachytávať lode s utečencami smerujúcimi do Európy, predovšetkým do Talianska, a vracať ich naspäť k líbyjským brehom.

V snahe zmierniť kritiku obviňujúcu vládu z nehumánnosti talianska ministerka obrany Roberta Pinotti počas parlamentnej debaty argumentovala, že misia nebude znamenať úplnú námornú blokádu Líbye. To naopak vyvolalo nesúhlasné reakcie silno protiimigrantskej opozičnej Ligy severu, ktorá požadovala práve úplnú námornú blokádu.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #utečenci