Pokus o útok na lietadlo už nepredstavuje hrozbu, tvrdí austrálsky premiér

Pokus o útok na lietadlo, pre ktorý polícia v sobotu zatkla v austrálskom Sydney štyroch mužov, už nepredstavuje hrozbu, tvrdí premiér Malcolm Turnbull.

03.08.2017 08:48
debata
Ako sa vo štvrtok vyjadril, úrady plánujú upraviť zvýšené bezpečnostné opatrenia a dostať úroveň leteckej hrozby do takého stavu, aký bol predtým, než došlo k zatknutiu. „Hrozba letectvu zo sprisahania, ktorého cieľom bolo zostreliť lietadlo, bola odhalená a bolo jej zabránené,“ vyjadril sa premiér. Po sobotňajšom zásahu v Sydney úrady zvýšili bezpečnostné opatrenia na všetkých hlavných letiskách v Austrálii, čo viedlo k dlhým radám čakajúcich cestujúcich a značným meškaniam. Podľa Turnbulla budú tieto opatrenia pretrvávať, ale upravia ich tak, aby sa zamedzilo meškaniam. Ďalšie detaily však neposkytol.

Možný teroristický útok na lietadlo polícia momentálne vyšetruje a je v štádiu zhromažďovania dôkazov. Jedného zo štyroch zadržaných mužov už úrady prepustili na slobodu, ďalší traja sú ešte vo väzbe, ale zatiaľ proti nim nie sú vznesené obvinenia. Ako sa vo štvrtok vyjadril komisár polície štátu Nový Južný Wales Mick Fuller, podľa predpokladov mužov nakoniec ale obvinia, pretože dôkazy proti nim sú „veľmi silné“. Podľa vyšetrovateľov chceli podozriví útok uskutočniť s improvizovanou náložou. Detaily o prípade však nie sú známe. Ako sa v nedeľu vyjadril komisár austrálskej federálnej polície Andrew Colvin, úrady zakročili skoro a bez „všetkých častí skladačky“ pretože ide o protiteroristické vyšetrovanie. Pri ňom austrálskym úradom už asistuje aj letecká spoločnosť Spojených arabských emirátov Etihad Airways.

debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Austrália #Malcolm Turnbull