Líbyjský generál hrozí talianskym lodiam vyslaným na pomoc s migráciou

Líbyjský generál Chalífa Haftar varoval Taliansko, že zaženie jeho lode vyslané k líbyjským brehom bez povolenia. Taliansky parlament v stredu schválil vyslanie armádnych plavidiel do líbyjských vôd. Vojaci majú podporiť líbyjskú pobrežnú stráž v boji proti prevádzačom migrantov, s čím súhlasila oficiálnou vláda v Tripolise.

03.08.2017 13:25
EÚ, Lýbia, migranti, more Foto: ,
Väčšina migrantov, ktorí tento rok priplávali k talianskym brehom začala svoju cestu Stredozemným morom práve v Líbyi. Ilustračné foto.
debata (27)

Haftar vedie samozvanú Líbyjskou národnou armádu (LNA), ktorá je spriaznená s kabinetom na východe krajiny. OSN ale uznáva vládu v Tripolise na čele s premiérom Faizom Sarrádžom.

Haftar podľa BBC nariadil námorným základniam v štyroch líbyjských mestách, aby talianske lode blokovali. LNA si vyhradzuje, že chce približovanie cudzích lodí schvaľovať. Nespresnila ale, či je pripravená proti nim použiť aj silu.

Kabinet na východe Líbye tvrdí, že pohyb talianskych lodí narúša líbyjskú suverenitu. Rím sa vraj snaží „exportovať nelegálnu imigračnú krízu zo svojho územia do Líbye“. Prípadný návrat tisícov migrantov by podľa Haftarovho tábora ohrozil líbyjskú bezpečnosť i ekonomiku.

Sarrádžova vláda v Tripolise ale dohodu s Rímom podporuje. Talianske ministerstvo obrany v stredu uviedlo, že loď Comandante Borsini po získaní súhlasu vplávala do líbyjských teritoriálnych vôd a mieri k prístavu v hlavnom meste Tripolis.

Vyslanie zásobovacej lode a hliadkovacieho plavidla schválili minulý týždeň zástupcovia talianskej vlády po žiadosti Tripolisu. Talianska ministerka obrany Roberta Pinottiová uistila, že nejde o zásah do zvrchovanosti Líbye. Talianski vojaci podľa nej budú môcť použiť silu len v prípade, že budú sami napadnutí.

Väčšina z viac než 93-tisíc migrantov, ktorí zatiaľ tento rok priplávali k talianskym brehom, začala svoju plavbu cez Stredozemné more v Líbyi. Tá sa zatiaľ nespamätala z chaosu vyvolaného zvrhnutím Muammara Kaddáfího v roku 2011 a pašeráci ľudí to vo veľkom využívajú.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Líbya #migranti #generál Chalífa Haftar