Kyjev a povstalci sa vzájomne obviňujú z porušovania prímeria

Proruskí separatisti na východe Ukrajiny obvinili Kyjev z pokusu o narušenie línie prímeria, pri ktorom vraj ukrajinská armáda stratila troch vojakov a ďalších sedem bolo zranených. Ukrajinské velenie incident nepotvrdilo.

03.08.2017 14:24
Ukrajina, separatisti Foto: ,
Na Donbase sa napriek prímeriu ďalej strieľa. Na snímke proruskí separatisti pôsobiaci v tejto oblasti.
debata (99)

Vojaci podľa agentúry Unian naopak na inom mieste postúpili viac než kilometer do hĺbky povstaleckého územia.

Podľa povstaleckej agentúry DAN sa dve „diverzné skupiny protivníka“ pokúsili preraziť front pri obci Voďane na juhu Doneckej oblasti pri Azovskom mori. Tri ukrajinskí vojaci pri akcii zahynuli, keď vstúpili na mínové pole, sedem ďalších bolo zranených.

Podľa agentúry Unian sa naopak bojovalo na severe Doneckej oblasti pri obci Svitlodarsk. Ukrajinská pechota tam údajne zatlačila vzbúrencov asi jeden kilometer späť do hĺbky ich územia a na dobytých pozíciách vybudovala obranné posty. Žiadne ukrajinskej straty podľa agentúry zaznamenané neboli.

Na východe Ukrajiny technicky trvá prímerie, na ktorom sa emisári separatistov s Kyjevom dohodli na mierových rozhovoroch v Minsku. Pokoj zbraní však žiadna zo strán nedodržiava. Prezident Petro Porošenko koncom minulého mesiaca vyhlásil, že Ukrajina prežíva v Donbase „najkrvavejšie dni“ tohto roka.

99 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #proruskí separatisti #narušenie prímeria