Izraelský premiér Netanjahu je podozrivý z podvodu a prijímania úplatkov

Izraelská polícia vyšetruje úradujúceho premiéra Benjamina Netanjahua v súvislosti s obvineniami z podvodu a brania úplatkov. Polícia to oznámila vo štvrtok v krátkom stanovisku, ktoré poslala médiám. Netanjahua vyšetrujú už niekoľko mesiacov, doteraz však polícia neinformovala, čoho sa vyšetrovanie týka.

03.08.2017 21:29
Benjamin Netanjahu Foto: ,
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
debata (21)

Podľa izraelských médií polícia vyšetruje v súvislosti s Netanjahuom dve separátne kauzy. Prvá, nazvaná Prípad 1000, sa týka údajných úplatkov a honosných darov, ktoré mal Netanjahu prijímať od bohatých podnikateľov a manažérov. Okrem iných sa tu spomínajú austrálsky miliardár James Packer či hollywoodsky filmový producent Arnon Milchan.

Druhá kauza, Prípad 2000, sa týka údajnej Netanjahuovej snahy dohodnúť sa s opozičným denníkom Jediot Achronot, aby zmiernil kritiku súčasnej izraelskej vlády, výmenou za čo mal premiér vydavateľovi novín Arnonovi Mozesovi ponúkať pomoc v boji proti konkurencii.

Netanjahuov úrad zareagoval na zverejnenie informácií z vyšetrovania s hnevom a vyhlásil, že ide o „kampaň s cieľom vymeniť vládu“. „Absolútne odmietame tieto nepodložené tvrdenia proti premiérovi,“ uvádza premiérov úrad.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Benjamin Netanjahu