Vyšetrovateľ Mueller vraj v ruskej kauze pracuje s veľkou porotou

Osobitný vyšetrovateľ Robert Mueller spolupracuje pri vyšetrovaní údajnej ruskej súčinnosti s volebným tímom amerického prezidenta Donalda Trumpa s veľkou porotou. Podľa amerických médií by mohlo ísť o signál, že sa v prípade zahŕňajúcom Trumpová blízkych spolupracovníkov a príbuzných môžu pripravovať obvinenia.

04.08.2017 08:52
Robert Mueller, FBI Foto: ,
Vyšetrovateľ Robert Mueller údajne pri vyšetrovaní kauzy spolupráce Trumpovho volebného tímu s Ruskom spolupracuje s veľkou porotou.
debata (26)

Veľkú porotu zloženú z amerických občanov používajú vyšetrujúce orgány pri rozhodovaní, či je v konkrétnom prípade dostatok dôkazov pre prípadné obvinenia. Zostavenie poroty priamo neznamená, že k obvineniu dôjde, umožňuje však vyšetrovateľom požiadať o svedecké výpovede či získať dôležité dokumenty.

Noviny The Wall Street Journal, ktoré o porote informovali ako prvé, napísali, že bola vytvorená už pred niekoľkými týždňami. Podľa Reuters porota už požiadala o dôkazy či svedecké výpovede v súvislosti s minuloročnou schôdzkou prezidentovho syna Donalda Trumpa mladšieho s ruskou právničkou, ktorá mu podľa zverejnených e-mailov sľubovala kompromitujúce informácie o prezidentskej sokyni jeho otca Hillary Clintonovej. Na schôdzke boli prítomní aj Trumpov zať Jared Kushner a vtedajší šéf kampane Paul Manafort.

Prezidentovi právnici vo štvrtok už po niekoľkýkrát vyhlásili, že samotného šéfa Bieleho domu sa vyšetrovanie netýka. Sám Trump na štvrtkovej schôdzke označil ruskú kauzu za „vykonštruovanú“.

Prezident dal v minulosti najavo nevôľu nad Muellerovou prácou a naznačil, že by ho rád odvolal. Mueller bol na svoj post ministerstvom spravodlivosti menovaný v máji krátko potom, čo Trump náhle prepustil šéfa Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) Jamesa Comeyho. Skupina senátorov v súčasnosti pripravuje návrh zákona, ktorý by sťažil Muellerovo prípadné neodôvodnené odvolanie prezidentom.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #vyšetrovanie #Rusko #USA #Donald Trump #Robert Mueller