Honba na čarodejnice vo svete pokračuje

Je to ako z hororu. V niektorých krajinách ľudia stále veria na čarodejníctvo a zo strachu pred ním konajú ako v stredoveku. Obeťami absurdných povier sú najčastejšie ženy, ktoré bývajú zaživa upálené alebo zlynčované. Upozorňuje na to správa Centra pre legálne a ľudské práva.

04.08.2017 11:00
Papua Nová Guinea Foto:
V Novej Guinei stovka ľudí sleduje, ako upaľujú zaživa ženu, ktorú obvinili z čarodejníctva. Príčinou lovu na čarodejnice nie je len viera v čiernu mágiu, ale aj závisť a snaha získať ich majetok.
debata (8)

Podľa správy tejto organizácie len od januára do júna tohto roka bolo v Tanzánii pre čarodejníctvo zabitých 155 ľudí. Priemerne teda devätnásť ľudí denne. Obeťami sú väčšinou staršie ženy. Ale nielen ony. Nahlásené boli aj zabitia detí i mužov. Pre obvinenie z čarodejníctva spolu so svojimi rodičmi zomrelo napríklad 13-ročné dievča. V inej časti krajiny mačetami zabili ako „čarodejníkov“ troch členov rodiny. Podľa OSN sú v Tanzánii z čarodejníctva zvyčajne obvinení liečitelia alebo albíni, väčšinou deti.

Podľa reportáže denníka Independent z istej tanzánskej dediny sa tamojší ľudia vyrovnajú s častými úmrtiami svojich blízkych tým, že niekoho obvinia z čarodejníctva. Veria, že keď budú čarodejnice potrestané, predídu ďalším tragédiám. Za čarodejnice sú považované v podstate všetky staré ženy, mnohé často napadnú a zabijú mačetami. „Cítila som prvý zárez do tela. Potom som videla na zemi moju odrezanú ruku. Snažili sa odrezať aj druhú, ale tá ostala visieť na predlaktí,“ povedala reportérke denníka Independent Sato, ktorú napadli len preto, že bola stará a sama.

V Saudskej Arábii trestajú čarodejnice legálne

Ďalšou krajinou, kde doteraz veria a zabíjajú pre čarodejníctvo, je India. Ženám v Indii hrozí smrť, ak ich obvinia, že uvrhli kliatbu, ktorá spôsobila napríklad zlú úrodu alebo chorobu. Pred rokom v istej indickej dedine dav dobodal a ukameňoval päť žien. „Boli to čarodejnice a zosielali kliatby na svojich nepriateľov. Preto je ich zabitie ospravedlniteľné,“ tvrdil agentúre AFP Kiran Teronp, jeden z dedinčanov, ktorí ženy zabili, lebo boli presvedčení, že môžu za ich choroby.

Podľa indickej polície v priebehu piatich rokov prišla takto o život takmer stovka ľudí, najmä žien. Boli upálené zaživa, zlynčované davom alebo im sťali hlavu. Zvyčajne je za tým skutočne presvedčenie o čarodejníctve, stáva sa však, že z čarodejníctva obvinia ženu jej blízki, ktorí chcú jej majetok.

V Saudskej Arábii je trest smrti za čarodejníctvo navyše legálny. Existuje tam dokonca špeciálna jednotka náboženskej polície zameraná na lov čarodejníc. Obvinenia sú väčšinou podložené len tým, že niekoho obvinia z čarodejníctva, dôkazy sa nežiadajú. Verdiktom je často trest smrti.

Pre čarodejníctvo popravuje aj teroristická organizácia Islamský štát. Upozornila na to sýrska humanitárna organizácia zameraná na ľudské práva. Tá informovala o poprave dvoch žien, ktoré boli obvinené z používania mágie v medicíne.

Príčinou pretrvávajúcich povier je nevzdelanosť obyvateľov menej vyspelých častí sveta. Zo strachu z čarodejníctva ťažia tí, ktorí chcú, aby niekoho kvôli obvineniu zabili alebo sa chcú zbaviť viny za svoje skutky vyhlásením, že konali pod kliatbou. To, že z praktizovania mágie obviňujú najmä ženy, je ďalším z mnohých spôsobov útlaku žien vo svete.

Autorka je spolupracovníčka Pravdy.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #India #ľudské práva #Papua Nová Guinea #Tanzánia #Islamský štát #čarodejníctvo