Gabriel: USA sankcionujú ruský plyn, aby mohli EÚ predávať ten svoj

Nové protiruské sankcie Spojených štátov majú za cieľ vytlačiť z európskeho trhu ruský plyn, aby sa na starom kontinente predával plyn americký. Podľa agentúry Reuters to povedal nemecký minister zahraničia Sigmar Gabriel.

04.08.2017 15:53
debata (294)

Berlín je zainteresovaný na európsko-ruskom projekte plynovodu Nord Stream 2.

Sociálnodemokra­tický vicekancelár označil americké sankcie za „viac ako problematické“ a zopakoval, že idú proti nemeckým záujmom. USA kritizoval aj za to, že svoje kroky vo vzťahoch s Ruskom nekoordinujú s Európskou úniou. Pre silné reakcie na počínanie Moskvy bol podľa neho spoločný postup z minulosti dôležitý.

„Návrh zákona dáva jasne najavo, že sledujú ekonomické záujmy a my si myslíme, že to je neprijateľné,“ vyhlásil Gabriel v severonemeckom Wolfsburgu, kde sa stretol so svojím slovenským náprotivkom Miroslavom Lajčákom.

Nemecký minister zahraničných vecí Sigmar... Foto: SITA/AP, Silas Stein
gabriel, lajčák Nemecký minister zahraničných vecí Sigmar Gabriel (vľavo) a jeho slovenský náprotivok Miroslav Lajčík počas spoločného rokovania vo Wolfsburgu.

Trump môže rozdávať sankcie podľa uváženia

„Agresívne kombinujú otázky zahraničnej politiky s americkými ekonomickými záujmami a hovoria: chceme vytlačiť ruský plyn z európskeho trhu, aby sme tam mohli predávať americký plyn; to rozhodne nie je niečo, čo môžeme akceptovať,“ dodal.

Americký prezident Donald Trump napriek svojim vážnym výhradám podpísal v stredu zákon o nových protiruských sankciách, ktoré predtým veľkou väčšinou hlasov schválili obe komory Kongresu.

Postihy sú reakciou na údajné ruské zasahovanie do minuloročných prezidentských volieb v USA.

Nové americké sankcie sú zamerané na ruskú energetiku, finančný sektor, železničnú aj námornú dopravu a ťažobný sektor. Príslušný zákon dáva Trumpovi možnosť uvaliť sankcie na ľubovoľné spoločnosti, vrátane tých európskych, podieľajúcich sa na budovaní či prevádzke plynovodov a ropovodov, ktoré sa nachádzajú na území Ruska alebo smerujú z Ruska do ďalších krajín.

Spoločná tlačová beseda Gabriela a Lajčáka.

Záujem nednárodných spoločností

Sankcie by tak podľa serveru Politico mohli okrem iného zasiahnuť aj plánovaný plynovod Nord Stream 2, ktorý spočíva v rozšírení existujúceho plynovodu privádzajúceho zemný plyn z Ruska do Nemecka po dne Baltického mora. Na projekte sa v septembri 2015 dohodol ruský štátny kolos Gazprom s nemeckými spoločnosťami E.ON a BASF/Wintershall, rakúskou OMV, francúzsku ENGIE a britsko-holandskou firmou Royal Dutch Shell.

Tiež Francúzsko a Rakúsko sa už skôr proti americkým sankciám ohradili. Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker povedal, že EÚ zatiaľ na nové reštrikcie nebude reagovať, vyhradzuje si však možnosť odpovedať USA rovnakou mincou, ak sankcie poškodia ekonomické záujmy únie.

294 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Európska únia #Rusko #USA #zemný plyn #protiruské sankcie #Sigmar Gabriel #Nord Stream 2