Európu zasiahol 'Lucifer', pekelné horúčavy hlási 11 krajín

Vlna horúceho vzduchu pomenovaná Lucifer vyhnala v piatok teploty v niekoľkých krajinách južnej a strednej Európy nad 40 stupňov Celzia.

04.08.2017 18:49 , aktualizované: 19:02
debata (9)

Varovanie pred horúčavou platí v 11 štátoch, vrátane Slovenska.

Najpostihnutejšími sú Taliansko, Maďarsko a balkánske štáty. Teplo si vyžiadalo už niekoľko ľudských životov. V Rumunsku zomreli dvaja ľudia a v Poľsku jeden, ďalšie osoby museli hospitalizovať, uviedla agentúra Reuters. Teplo a sucho sú tiež príčinou lesných požiarov a neúrody.

Varovanie pred horúčavami platí aj pre Srbsko, Bosnu a Hercegovinu, Macedónsko, Švajčiarsko, Chorvátsko a Slovinsko. Britský denník The Guardian napísal, že ide o najintenzívnejšiu vlnu horúčav od roku 2003. Teploty okolo 40 stupňov Celzia očakávajú meteorológovia aj na budúci týždeň, trvať majú minimálne do pondelka.

V Ríme 43 stupňov Celzia

V Albánsku bojuje 300 hasičov a vojakov so 75 lesnými požiarmi. Krajina už požiadala o pomoc Európsku úniu. Lesné požiare podľa serveru BBC News sužujú tiež Srbsko, Bosnu a Hercegovinu, Macedónsko a Chorvátsko. Oheň zamestnáva hasičov aj v Taliansku.

Neďaleko Ríma meteorológovia namerali 43 stupňov Celzia a na Sicílii 42 stupňov. Varovanie pred horúčavou platí pre 26 talianskych miest, okrem metropoly sa týka napríklad Benátok. V oboch mestách už skôr úrady kvôli najhoršiemu suchu za posledných 60 rokov nechali vypnúť prívody vody do fontán.

Talianski vinári začali žať hrozno o niekoľko týždňov skôr ako zvyčajne a očakávajú o desať až 15 percent nižšiu produkciu vína oproti minulému roku, uviedla agentúra ANSA. Príčinou je aj suchá zima.

Vodné melóny pre budapeštianske medvede

Preslávenú galériu Uffizi vo Florencii muselu dočasne uzatvoriť kvôli poruche klimatizácie.

Umelecké diela ale ohrozené nie sú, povedal agentúre ANSA riaditeľ inštitúcie Eike Schmidt. Uzávierka podľa neho potrvá do soboty.

Zoologická záhrada v Budapešti musela obrovskými blokmi ľadu chladiť medvede, ktorým hrozilo prehriatie. Aby sa osviežili aj zvnútra, servírovali im ošetrovatelia ľadovo vychladené vodné melóny.

Úrady v Bosne oznámili, že kvôli horúčave a suchu očakávajú len polovičnú úrodu. Susedné Srbsko je na tom podľa Reuters obdobne, úroda kukurice a sóje bude nižšia až o tretinu. V Chorvátsku, kde je v plnom prúde turistická sezóna, je rekordný dopyt po energiách.

Ľudia omdlievali na uliciach

„Za dve hodiny mojej smeny som videl štyroch ľudí omdlieť na ulici. Sťažovali sa na vyčerpanie z horúčavy,“ povedal Reuters dopravný policajt z Belehradu.

Vysoké teploty až 43 stupňov Celzia majú podľa meteorológov zasiahnuť počas nadchádzajúceho víkendu aj Španielsko, vrátane turistami hojne navštevovaných miest, ako je Costa del Sol a Mallorku. Španielsky meteorologický úrad Aemet vydal varovanie aj pre Sevillu, Málagu a Granadu.

Súčasné teploty na starom kontinente sú o desať až 15 stupňov nad normálom. Odborníci očakávajú ďalšie úmrtia spojené s horúčavou. V roku 2003 si horúčavy vyžiadala v Európe životy asi 20-tisíc osôb, prevažne starých a inak zraniteľných ľudí. Najviac obetí, 15-tisíc, mala horúčavy vo Francúzsku.

Hrajúce sa detí v opare z fontány vo... Foto: Reuters, ERIC GAILLARD
deti, fontana, horucavy, teplo Hrajúce sa detí v opare z fontány vo francúzskom meste Nice.

Na Slovensku skolabovalo 94 ľudí

Pre extrémne vysoké teploty na území Slovenska skolabovalo v piatok 94 ľudí. Ako ďalej informoval hovorca operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby Boris Chmel, najviac ľudí skolabovalo v Banskobystrickom kraji (20 ľudí) a vysoké teploty najlepšie zvládli obyvatelia Trnavského kraja (šesť ľudí).

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na sobotu výstrahu druhého stupňa len v okresoch južného Slovenska. Teplota tu v popoludňajších hodinách môže vystúpiť až na 34 stupňov Celzia.

Prvý rizikový stupeň bol vyhlásený v 14 okresoch (Trnava, Hlohovec, Nitra, Zlaté Moravce, Žarnovica, Banská Štiavnica, Krupina, Zvolen, Detva, Spišská Nová Ves, Gelnica, Prešov, Vranov nad Topľov, Humenné).

Čo robiť počas horúčav?

Pri horúčavách sú najrizikovejšími skupinami deti a seniori, ľudia trpiaci srdcovo-cievnymi ochoreniami či fyzicky pracujúci ľudia vystavení celodennému slnečnému žiareniu. Dôležité je piť pravidelne v dostatočnom množstve, nie naraz väčšie množstvo chladených nápojov. Vyhýbať sa treba alkoholu. Príznaky prehriatia organizmu sú bledá pokožka, potenie, bolesť hlavy, únava, slabosť, nutkanie na vracanie či samotné vracanie.

Človeka je najlepšie v takomto prípade, pokiaľ je pri vedomí, premiestniť do chladnejšieho a tienistého prostredia, vhodne ho uložiť, sledovať jeho základné životné funkcie a komunikovať s ním. Veľmi dôležité je u postihnutého nahradiť stratu tekutín spôsobenú prehriatím, ochladiť telo vlažnou sprchou alebo studenými obkladmi. Postihnutému nikdy nepodávame alkoholické nápoje alebo kávu. Kolapsový stav človeka v bezvedomí vyžaduje okamžité privolanie záchrannej zdravotnej služby na tiesňovej linke 155 a dodržanie pokynov operátora zdravotnej služby.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #horúčavy #teploty #Európa #vysoké teploty #extrémne horúčavy