Súd stanovil kauciu pre zatknutého hackera, ktorý zastavil WannaCry

Federálna sudkyňa v americkom Las Vegas v piatok stanovila kauciu pre zadržaného britského počítačového experta na 30-tisíc dolárov (25 300 eur).

05.08.2017 12:47
debata (4)

Dvadsaťtriročný Marcus Hutchins, ktorý v máji zastavil kyberútok ransomwaru WannaCry, však strávi víkend za mrežami, pretože v piatok nemal dosť času na jej zaplatenie. V utorok sa má postaviť pred federálny súd v Milwaukee.

Podľa amerických žalobcov sa Hutchins priznal k vytvoreniu softvéru na zbieranie bankových údajov. Jeho právnička sa však vyjadrila, že popiera šesť obvinení týkajúcich sa vytvorenia a distribúcie malwaru Kronos.

Dvadsaťtriročný Marcus Hutchins v máji zastavil... Foto: SITA/AP, Frank Augstein
Marcus Hutchins Dvadsaťtriročný Marcus Hutchins v máji zastavil kyberútok ransomwaru WannaCry.

Za Hutchinsa sa pritom po jeho stredajšom zadržaní postavila veľká časť odborníkov na kyberbezpečnosť, ktorí ho označujú za zásadového a etického hackera.

Jeho matku Janet synovo zatknutie v Spojených štátoch rozčúlilo a je podľa nej veľmi nepravdepodobné, že sa na niečom takom podieľal, pretože trávi veľa času bojom proti takýmto útokom.

Hutchinsa zatkli v Las Vegas, kde bol na konferencii o kyberbezpečnosti. Podľa obžaloby podanej minulý mesiac na federálnom súde vo Wisconsine, Hutchins a ďalší obvinený, ktorého meno nezverejnili, sa medzi júlom 2014 a júlom 2015 dohodli na propagácii dostupnosti malwaru Kronos na internetových fórach s cieľom predať ho a zarobiť na tom. Práve Hutchins malware podľa obvinenia vytvoril, zatiaľ čo druhý obvinený ho ponúkal.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #väzenie #USA #kaucia #ransomware #wannacry #LA #Marcus Hutchins