V Taliansku havaroval autobus s českými turistami, šofér zahynul

Autobus neďaleko mesta Trento v zákrute zišiel z cesty a skončil prevrátený na boku.

05.08.2017 13:57
debata

V severnom Taliansku zišiel z cesty autobus s českými turistami. Pri nehode zahynul vodič a asi 20 pasažierov utrpelo zranenia, informovali talianske médiá.

Podľa webstránky denníka La Repubblica bol aj šofér Čech.

Podľa agentúry ANSA sa nehoda stala približne o 19:00 v malej obci Ronzone medzi Bolzanom a Trentom a autobus podľa zdroja v zákrute zišiel z cesty a skončil prevrátený na boku na lúke. Príčinu nehody vyšetrujú.

Zranení sú mimo ohrozenia života

Žiadny zo zranených pasažierov nie je v ohrození života. ČTK to oznámila hovorkyňa českého ministerstva zahraničia Michaela Lagronová. Prípad podľa nej rieši poisťovňa, ktorej asistenčná služba je v kontakte s partnerskou poisťovňou v Taliansku a stará sa dovolenkárom o ubytovanie.

Podľa Lagronovej išlo o autobus CK Meyer Crocus so zhruba 40 cestujúcimi.

Pre turistov, ktorí boli na niekoľkodňovom výlete v talianskych horách, už podľa českej veľvyslankyne v Ríme Hany Hubáčkovej prišiel náhradný autobus a skupina by sa mala vrátiť domov v nedeľu. Pôvodne mala odísť ešte v sobotu. „Niektorí ale budú vypočutí karabiniermi, preto je potrebné, aby tam zostali a boli k dispozícii,“ uviedla Hubáčková.

Turistom na mieste podľa nej pomáha honorárny konzul a tiež delegátka cestovnej kancelárie. „Sme tam k dispozícii aj kvôli prekladom, pretože to je nutné,“ dodala veľvyslankyňa.

Príčinou zlyhanie bŕzd?

Presný počet zranených zatiaľ nie je známy. Zranilo sa okolo 20 ľudí, z toho asi päť stredne ťažko, ale nikto nie je v ohrození života. Vážnejšie zranenia boli prevezené do nemocnice Santa Chiara v Trente.

Podľa lekárov zrejme nebudú musieť byť operovaní, majú hlavne zlomeniny. Ostatní cestujúci sú zranení ľahko a boli ošetrení v nemocniciach v okolí.

Autobus podľa talianskej tlače v zákrute náhle vyšiel z cesty a skončil v trávnatom poli. Vodič bol na mieste mŕtvy, potvrdila ČTK Hubáčková. Na miesto dorazili tri helikoptéry, hasiči a sedem sanitiek.

Talianske médiá uviedli, že autobusu zlyhali brzdy. „To sú skutočne špekulácie,“ uviedla Hubáčková. Vyšetrovanie talianskej polície podľa nej ešte neskončilo.

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #dovolenka #Česko #autobus #dopravná nehoda #dovolenkári #nehoda autobusu