Dánsko má problém. Urazený princ nechce mať hrob s panovníčkou

Nedostal titul, po ktorom túžil, preto sa miesto jeho posledného odpočinku nebude nachádzať vedľa ženy, ktorej sľúbil vernosť do konca života.

06.08.2017 08:00
debata (13)

Jedna truhla v pripravenom sarkofágu v katedrále bude chýbať. Dánsky princ Henrik totiž verejne odkázal, že nechce mať spoločný hrob s panovníčkou Margrethe.

Miluje Dánsko a pracoval pre Dánsko viac ako 50 rokov. Preto chce mať hrob v Dánsku.
šéfka komunikácie kráľovského paláca Lene Ballebyová

Rozhodnutie 83-ročného manžela 77-ročnej kráľovnej vyplýva z toho, že sa po jej boku nedočkal naplnenia svojich predstáv o postavení na panovníckom dvore. Novinám BT to povedala šéfka komunikácie kráľovského paláca Lene Ballebyová: "Rozhodnutie princa nebyť pochovaný pri kráľovnej je prirodzený dôsledok toho, že sa s ním nezaobchádzalo rovnocenne s manželkou, lebo nemal titul a úlohu, čo si želal.“ Dodala, že Margrethe rešpektuje, že nebudú v spoločnom hrobe.

Henrika hnevá, že Margrethe ho urobila iba princom, nedočkal sa teda rovnocenného titulu, aký má panovníčka. O tejto frustrácii prehovoril už pred dvoma rokmi, keď poskytol rozhovor holandskej televíznej stanici NOS. "Vždy som vravel, že by som mal byť partner, ale nie som považovaný za partnera, pretože nie som na rovnakej úrovni ako moja žena, čo je úplne nepochopiteľné,“ posťažoval sa vo februári 2015. Ide o to, že nemá titul kráľa, respektíve manžela kráľovnej. Môžu ho oslovovať iba princ.

Dánska kráľovná Margrethe s manželom princom... Foto: SITA/AP, PEDERSEN MIKKEL BERG
Margrethe , henrik, dansko Dánska kráľovná Margrethe s manželom princom Henrikom.

Margrethe a Henrik mali pripravený spoločný hrob v gotickej katedrále v meste Roskilde, ktoré je politickým aj duchovným centrom histórie kresťanského Dánska. Sarkofág im zhotovil slávny dánsky autor Bjørn Nørgaard. V katedrále sú hrobky mnohých dánskych panovníkov.

Server Local podotkol, že nespokojnosť princa sa prejavila dávnejšie. V roku 2002 bola Margrethe chorá, nemohla prijať hostí na novoročnom podujatí. Úlohu hostiteľa zverila korunnému princovi Frederikovi. "Henrika nahnevalo, že ho zatienil jeho syn a utrúsil, že nemôže prijať hostí vo vlastnom bydlisku,“ pripomenul Local.

Urazený princ pochádza z Francúzska, takže po smrti by jeho pozostatky mohli uložiť aj vo vlasti. Ballebyová však tlmočila jeho želanie zostať aj po smrti tam, kde dlho žije. "Miluje Dánsko a pracoval pre Dánsko viac ako 50 rokov. Preto chce mať hrob v Dánsku, ale podrobnosti ešte nie sú určené,“ uviedla pre BT.

Henrik sa spoznal s Margrethe, keď pôsobil ako diplomat v Londýne a ona bola korunná princezná. Aj on pochádza zo šľachtického rodu. Pôvodne sa volal celým menom Henri Marie Jean André gróf z Laborde de Monpezat. Sobáš mali v roku 1967. S Margrethe má dvoch potomkov. "Keď sa oženil, zmenil si meno na Henrik, prestúpil z katolíckej na protestantskú vieru a vzdal sa francúzskeho občianstva, aby prijal dánske,“ pripomenul denník Guardian.

Mimochodom, Henrik, ktorý je presvedčený, že je nedocenený, sa dokonca v minulom roku vzdal titulu princa. "Odvtedy sa zúčastňuje na malom počte oficiálnych udalostí a namiesto toho trávi veľa času v svojom súkromnom vinohrade vo Francúzsku, aj keď je stále ženatý s kráľovnou a oficiálne žijú spolu,“ napísal Guardian.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #kráľovská rodina #Dánsko #kráľovná Margrethe #princ Henrik