SPD: Nemecko nemá dávať dve percentá na obranu tak, ako to chce Merkelová a Trump

Ide o zatiaľ najtvrdšiu kritiku predákov SPD voči kancelárke Angele Merkelovej, kresťanskodemokratickej ministerke obrany Ursule von der Leyenovej a cieľov NATO v oblasti výdavkov na obranu.

06.08.2017 09:11
debata (11)

Nemecko by nemalo vynakladať dve percentá hrubého domáceho produktu na obranu, ako to požaduje kresťanskodemo­kratická (CDU) kancelárky Angely Merkelovej a americký prezident Donald Trump.

Nemecko teraz na obranu dáva asi 1,2 percenta HDP. Vlani to v absolútnej výške bolo 34,3 miliardy eur.

V zverejnenom texte to tvrdia dvaja najvyšší predstavitelia nemeckej sociálnej demokracie (SPD) Martin Schulz a Thomas Oppermann. SPD je s CDU v koalícii, po nadchádzajúcich septembrových voľbách chce ale predseda SPD Schulz nahradiť Merkelovú na čele vlády.

„Hovoríme jasné nie“ dvojpercentnému cieľu „Trumpa a CDU/CSU,“ napísal Schulz so šéfom sociálnodemokra­tických poslancov Oppermannom na adresu CDU a jej sesterskej bavorskej strane CSU.

Kandidát nemeckej sociálnej demokracie (SPD) na... Foto: SITA/AP, Michael Probst
schulz Kandidát nemeckej sociálnej demokracie (SPD) na nemeckého kancelára Martin Schulz.

Nemecko by muselo výdavky zdvojnásobiť

„Nie je to iba nerealistický, je to jednoducho aj zlý cieľ,“ uvádza sa tiež v ich spoločnom príspevku v denníku Hamburger Abendblatt.

Lídri SPD tvrdia, že dosiahnuť dvojpercentný výdavkov na obranu by vyžadovalo takmer zdvojnásobiť súčasný obranný rozpočet. To by vraj z Nemecka urobilo najsilnejšiu vojenskú mocnosť Európy, čo podľa SPD nikto nechce aj vzhľadom k nacistickej minulosti krajiny.

Berlín sa má namiesto toho v očiach Schulza a Oppermanna usilovať o postupné vytvorenie spoločnej európskej armády.

Naliehanie Trumpa, požiadavku nespĺňa 24 z 29 krajín

V záveroch summitu NATO vo Walese z roku 2014 sa uvádza, že členské krajiny, ktoré zatiaľ cieľ nespĺňajú, budú v nasledujúcich desiatich rokoch smerovať ku dvojpercentným výdavkom na obranu.

Výdavky v takej výške má zatiaľ len päť z 29 členských krajín NATO. Trump nalieha, aby ciele dosiahli aj ostatné štáty.

Nemecko, ktoré sa bude podľa Merkelovej snažiť záväzok splniť, teraz na obranu dáva asi 1,2 percenta HDP. Vlani to v absolútnej výške bolo 34,3 miliardy eur.

Nemecko čakajú parlamentné voľby 24. septembra. SPD zatiaľ za CDU v prieskumoch výrazne zaostáva.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #NATO #CDU #Angela Merkelová #SPD #Martin Schulz #výdavky na obranu