Nemecko by malo pre dobré vzťahy s Ruskom podľa šéfa FDP zabudnúť na Krym

Nemecko by v záujme zlepšenia svojich vzťahov s Ruskom možno malo akceptovať ruskú anexiu ukrajinského polostrova Krym ako "dlhodobé provizórne usporiadanie", myslí si predseda nemeckej Slobodnej demokratickej strany (FDP) Christian Lindner.

06.08.2017 09:41
debata (306)

Nutné sú podľa neho také ponuky, aby ruský prezident Vladimír Putin mohol zmeniť svoju politiku, bez toho, aby stratil tvár, povedal šéf liberálov periodikám mediálnej skupiny Funke. V danej súvislosti zdôraznil dôležitosť dobrých vzťahov s Moskvou pre Nemecko aj Európsku úniu.

Potrebujeme dnes viac dialógu a kreativity v našich vzťahoch.
predseda FDP Christian Lindner

„Bezpečnosť a blahobyt v Európe závisia aj na vzťahoch s Moskvou,“ povedal Lindner. „Aby som vyslovil tabuizovaný názor: obávam sa, že najprv bude potrebné uznať Krym ako trvalé provizórium,“ rozviedol svoj postoj.

Sporné turbíny išli tam, kam nemali – na Krym

Nemecko-ruské vzťahy sú od vypuknutia ukrajinskej krízy pred tromi rokmi ťažko poznačené, pripomenula agentúra DPA. Potom, čo Rusko vojensky obsadilo a anektovalo ukrajinský polostrov Krym a podporilo povstalcov na východe Ukrajiny, EÚ zaviedla v roku 2014 prvé protiruské ekonomické sankcie. Naposledy v piatok ich ešte rozšírila na troch ďalších Rusov vrátane námestníka ministra energetiky Andreja Čerezova a tri ruské firmy.

Podnetom k tomuto kroku sa stalo oznámenia nemeckej firmy Siemens, že na základe vlastného vyšetrovania zistila, že najmenej dve zo štyroch turbín, ktoré vyrobila pre jeden z projektov v Rusku, sa proti jej vôli ocitli práve na Kryme. Na Krym ale nemožno v dôsledku sankcií dodávať technológie pre energetický sektor.

Sme v slepej uličke, musíme z nej von

„Konflikt okolo Krymu sa bude musieť "pozdržať“, aby sa dosiahlo pokrok na iných miestach," povedal Lindner a dodal, že „sa musíme dostať zo situácie, kedy sa nachádzame v slepej uličke.“

Lindner tiež vyzval k vyváženejšiemu prístupu k zmierňovaniu sankcií proti Rusku. Odmeňované by podľa neho mali byť aj pozitívne medzikroky zamerané na plnenie minských dohôd z februára 2015 a nemalo by sa čakať na ich úplné splnenie.

Dohody dojednané počas štvorstranných rokovaní v Minsku mali ukončiť konflikt na východe Ukrajiny, Moskva a Kyjev sa ale vzájomne obviňujú z ich sabotovania.

„Potrebujeme dnes viac dialógu a kreativity v našich vzťahoch,“ povedal predseda liberálov.

Lindnerova FDP by sa podľa aktuálnych prieskumov mala v septembrových voľbách dostať do parlamentu a predstavuje jedného z možných koaličných partnerov pre favorizovanú konzervatívnu únii CDU/CSU kancelárky Angely Merkelovej.

306 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Rusko #Ukrajina #anexia Krymu #FDP #Christian Lindner