Lavrov vysvetlil Tillersonovi, čo čaká USA

"Zaujímali ho predovšetkým podrobnosti krokov, ku ktorým nás prinútili schválením nového zákona o protiruských sankciách v Kongrese USA," informoval v nedeľu šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov citovaný agentúrou Reuters po rokovaní s americkým rezortným kolegom Rexom Tillersonom na pôde summitu ASEAN vo filipínskej Manile.

06.08.2017 15:29 , aktualizované: 21:04
debata (238)
Ak sa Washington vzdá konfrontačného tónu, sme pripravení normalizovať naše vzťahy s USA.
Sergej Lavrov

Zároveň pripomenul, že napokon „vysvetlenie“ poskytol prednedávnom už prezident Vladimir Putin v rozhovore pre ruskú televíziu.

„Konali sme po dlhom čakaní vo viere, že USA nepôjdu cestou konfrontácie,“ dodal Lavrov. Zároveň však upozornil, že napriek tomu „cíti pripravenosť amerických kolegov“ pokračovať v dialógu s Moskvou s tým, že „iná cesta nie je ani možná“.

Napriek tomu Lavrov vyhlásil, že „budeme reagovať“. Podľa neho najnovšie protiruské sankcie sú súčasťou jednej a tej istej reťaze nepriateľských a nebezpečných krokov, ktoré môžu ohroziť stabilitu v medzinárodných vzťahoch a znamenajú zároveň silný úder rozvoju vzájomných rusko-amerických vzťahov.

Viacerí pozorovatelia upozornili, že rokovanie Lavrov – Tillerson bolo prvým rokovaním od ruskej odvety za sankcie USA v podobe zníženia počtu personálu zastupiteľských úradov v Rusku o 755 pracovníkov. Ako upozorňujú viacerí, z pohľadu možností Kremľa ide o krok, ktorý je pre Američanov najmenej bolestivý. Napríklad už len v tom, ako zdôrazňuje ruská strana, že Moskva neurčila Washingtonu, ktorí diplomati majú skončiť činnosť v Rusku.

Americký minister zahraničných vecí Rex... Foto: SITA/AP, Mohd Rasfan
Tillerson Americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson počas zasadnutia ASEAN.

Minulý týždeň Spojené štáty uvalili, čo sa týka rozsahu, najväčšie sankcie za posledné tri roky. Sú o. i. namierené aj proti ruskému energetickému rezortu. Podľa viacerých odborníkov sa tak USA pokúšajú „vyhnať“ Rusko z energetického európskeho trhu, znemožniť realizáciu plynovodu známeho ako Nord Stream 2 a donútiť Európanov kupovať skvapalnený plyn z USA. Prezident Putin už po nedávnych rokovaniach v Helsinkách takéto konanie charakterizoval ako podlosť a avizoval začiatok obchodnej vojny.

„Ak sa Washington vzdá konfrontačného tónu, sme pripravení normalizovať naše vzťahy s USA,“ dodal šéf ruskej diplomacie Lavrov. S Tillersonom rokoval aj o situácii v súvislosti s vývojom v KĽDR. V tejto súvislosti ruský diplomat zdôraznil „neprípustnosť eskalácie napätia, ktorú spôsobuje americká armáda v oblasti Kórejského polostrova“.

Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

238 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #rusko-americké vzťahy #Sergej Lavrov #Rex Tillerson