Americká tlač: Republikáni s Trumpom po roku 2020 už nepočítajú, nahradí ho Pence?

Niektorí čelní americkí republikáni už údajne plánujú budúce prezidentské voľby bez Donalda Trumpa. Podľa denníka The New York Times ho považujú za slabého prezidenta.

06.08.2017 15:48
debata (33)

Ako o možnom kandidátovi sa hovorí aj o súčasnom viceprezidentovi Mikeovi Pencovi.

Podľa denníka navštevujú niektorí republikáni neobvykle často volebné okrsky. To sa dá považovať za určitý druh tieňovej volebnej kampane proti Donaldovi Trumpovi.

Pracujeme pre americký ľud. Nepracujeme pre amerického prezidenta.
republikánsky senátor zo štátu Južná Karolína Tim Scott

Prípadní kandidáti vraj už nadviazali kontakt s dôležitými sponzormi a pracujú na svojom kandidátskom profile, napísal americký denník s odvolaním sa na 75 rozhovorov so zástupcami z radov členov Republikánskej strany, Kongresu, veľkých sponzorov a stratégov.

Ak by Republikánska strana nepodporila vlastného prezidenta, išlo by o neobvyklý krok. Trump zatiaľ neoznámil, či sa bude uchádzať o znovuzvolenie, úradujúci prezidenti zvyčajne ale znova kandidujú.

Penceov plný itinerár, správa sa ako prezident

Početní republikáni však už dali jasne najavo, že voľba je otvorená a že na štartovacej čiare sa už pripravujú uchádzači. „V Trumpovi vidia slabosť“, hovorí jeden z najväčších Trumpových oponentov, senátor John McCain.

Ambície niektorých sú očividné, u iných sa dajú uhádnuť, uviedol The New York Times. Trumpov viceprezident Mike Pence už má darcovský výbor, ktorý úspešne konkuruje Trumpovmu. Jeho kalendár je tak plný, že niektorí žartujú, že sa nespráva ako viceprezident, ale ako kandidát na prezidenta.

Americký prezident Donald Trump (vľavo) a jeho... Foto: Reuters, CARLOS BARRIA
trump, Pence Americký prezident Donald Trump (vľavo) a jeho viceprezident Mike Pence.

Nestabilita, chaos a neschopnosť Trumpa

Pence by bol pre niektorých prijateľnejší než Trump z ideologických dôvodov, iní tvrdia, že ide o záležitosť štýlu. Mnohí sa sťažujú na nestabilitu, chaos a neschopnosť, ktoré Trumpa obklopujú.

Oficiálne dávajú tieňoví kandidáti najavo, že budú kandidovať, len ak sa Trump v roku 2020 rozhodne skončiť.

Iba bývalý Trumpov protikandidát v republikánskych primárkach John Kasich sa v niekoľkých rozhovoroch vyjadril, že pôjde do volieb znova, aj keď by sa Trump uchádzal o znovuzvolenie.

Napätý vzťah, senátorov označil Trump za „hňupov“

Senátor Jeff Flake z Arizony Trumpa ostro kritizoval vo svojej knihe Svedomie konzervatívcov a odstup k prezidentovi by pred voľbami do Kongresu, ktoré sa budú konať v budúcom roku, mohli zaujať aj ďalší senátori. „Pracujeme pre americký ľud. Nepracujeme pre amerického prezidenta,“ povedal napríklad republikánsky senátor zo štátu Južná Karolína Tim Scott.

Ako pripomenul nemecký týždenník Der Spiegel, vzťah medzi prezidentom a republikánskymi senátormi je vzájomne veľmi napätý. Trumpa roztrpčilo, že nepodporili jeho zdravotnícku reformu. Na twitteri ich označil za „hňupov“.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump #americké prezidentské voľby #Mike Pence