USA podľa Tillersona ešte zvažujú reakciu na ruskú odvetu

Spojené štáty okolo 1. septembra zareagujú na ruské opatrenie, nútiace ich k výraznému zníženiu počtu personálu na zastupiteľských úradoch USA v Rusku. Povedal to šéf americkej diplomacie Rex Tillerson po stretnutí so svojím ruským kolegom Sergejom Lavrovom po schôdzke regionálneho zoskupenia Juhovýchodnej Ázie (ASEAN).

07.08.2017 07:40 , aktualizované: 14:47
tillerson Foto: ,
Americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson.
debata (84)

USA podľa ministra vidí vzťahy s Ruskom pragmaticky, obe krajiny môžu spolupracovať na riešení problémov. Prial by si tiež, aby Rusko pochopilo, že zasahovanie do volieb je vážny incident.

Tillerson uviedol, že povedal Lavrovovi, že USA sa ešte nerozhodli, ako na ruský postup odpovedia. Položil ruskému ministrovi „niekoľko objasňujúcich otázok“ ohľadom ruskej odvety za nové sankcie, presadené Kongresom USA.

Rusko nedávno ohlásilo, že USA musia obmedziť do 1. septembra svoj personál na veľvyslanectve a konzulátoch v Rusku o 755 pracovníkov. Vznikol tým istý zmätok, pretože toľko Američanov na zastupiteľských úradoch v Rusku ani nepracuje, poznamenala agentúra AP. Ruské médiá predpokladajú, že ruské odvetné opatrenia postihnú predovšetkým ruských zamestnancov americkej ambasády a konzulátov.

Lavrov po nedeľnej schôdzke uviedol, že Tillerson objasnil dôvod a vysvetlil podstatu odvetných opatrení Moskvy po prijatí nových amerických sankcií voči Rusku na začiatku mesiaca. Moskva je pripravená k normalizácii dialógu s Washingtonom, ak sa USA vzdajú konfrontačného kurzu, informovalo o schôdzke ruské ministerstvo zahraničia.

Lavrov podľa neho poukázal na to, že zákon o protiruských sankciách prijatý v USA sa stal ďalším článkom v reťazi nepriateľských krokov, nebezpečných pre medzinárodnú stabilitu. Podobné akcie pochopiteľne nemohli zostať bez odpovede, uviedlo ministerstvo. „A tak tomu bude aj ďalej. Zároveň sme pripravení k normalizácii dialógu, keď sa vo Washingtone vzdajú konfrontačnej línie.“

Schôdzka v Manile bola prvá od ruskej odvety za americké sankcie v podobe obmedzenia personálu amerických zastupiteľských úradov v Rusku o 755 pracovníkov. Tillerson a Lavrov sa zišli na po schôdzi predstaviteľov krajín Juhovýchodnej Ázie združených v organizácii A­SEAN.

Rusko je podľa Tillersona ochotné vyjednávať o Ukrajine

Rusko preukazuje „určitú vôľu“ začať vyjednávať o riešení krízy na Ukrajine. Po rokovaní s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom to v pondelok vo filipínskej Manile vyhlásil jeho americký rezortný kolega Rex Tillerson. Americká administratíva podľa neho vyšle budúci týždeň do Moskvy špeciálneho zmocnenca Bieleho domu pre rokovania o Ukrajine Kurta Volkera.

Spojené štáty sú podľa Tillersona rozhodnuté rokovať so všetkými stranami sporu a nechcú v nikom vyvolať dojem, že sa snažia s jednou zo strán uzavrieť postrannú dohodu, ktorá by nerešpektovala záujmy inej zainteresovanej strany. Medzi Moskvou a Washingtonom sú podľa Tillersona „hlboké rozdiely“ v pohľade na viaceré otázky vrátane Ukrajiny, napriek tomu si však šéf americkej diplomacie nemyslí, že by bolo správne „všetko useknúť“.

Tillerson po rokovaní s Lavrovom okrem toho oznámil, že Washington do 1. septembra odpovie na najnovšie kroky Moskvy, ktorá nariadila Spojeným štátom znížiť počet pracovníkov ich diplomatickej misie v Rusku. Lavrovovi na stretnutí oznámil, že Spojené štáty sa ešte nerozhodli, ako presne budú reagovať. Zatiaľ sa ho údajne len spýtal „zopár doplňujúcich otázok“.

Rusko minulý týždeň vyzvalo Spojené štáty, aby znížili počet diplomatických zamestnancov pôsobiacich v Rusku o 755 osôb. Reagovalo tak na nové protiruské sankcie zo strany Washingtonu. Spojené štáty si môžu podľa nariadenia ruského prezidenta Vladimira Putina ponechať v Rusku len 455 diplomatických pracovníkov. Agentúra AP však upozorňuje, že tieto počty nesedia, keďže Spojené štáty majú už teraz v Rusku menej ako 755 diplomatických pracovníkov.

84 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Sergej Lavrov #Rex Tillerson #odvetné opatrenia