Del Ponteová: Komisia OSN pre vyšetrovanie v Sýrii je bezmocná, odchádzam

Renomovaná bývalá prokurátorka stíhajúca vojnových zločincov Carla Del Ponteová ohlásila, že odchádza z komisie OSN vyšetrujúcej porušovanie ľudských práv a vojnové zločiny v Sýrii.

07.08.2017 08:02
Carla del Ponte Foto: ,
Bývalá prokurátorka Carla Del Ponteová.
debata (57)

Vysvetlila, že je sklamaná, že komisia „absolútne nič nerobí“, pretože nemá politickú podporu zo strany Bezpečnostnej rady OSN, a tak slúži len ako „alibi“. Súčasne kritizovala obe strany konfliktu v Sýrii.

„Som sklamaná, vzdávam to. Už som napísala rezignačný list a odošlem ho v najbližších dňoch,“ povedala švajčiarskemu denníku Blick bývalá švajčiarska generálna prokurátorka, ktorá si urobila renomé vyšetrovaním zločinov proti ľudskosti v bývalej Juhoslávii a Rwande. Dodala však, že sa ešte zúčastní septembrového zasadnutia Rady OSN pre ľudské práva v Ženeve, než definitívne odíde.

Komisia pre vyšetrovanie v Sýrii vydala vyhlásenie, v ktorom ocenila príspevok a úsilie Del Ponteovej o nastolenie spravodlivosti. Súčasne zdôraznila, že „práca musí pokračovať“, a to „v mene nespočetných Sýrčanov, ktorí sa stali obeťami najhoršieho porušovania ľudských práv a zločinov“, a preto je práca komisie potrebná ako nikdy predtým.

Zločiny nevyšetrili

Komisiu pre nezávislé vyšetrovanie v Sýrii vytvorila v auguste 2011, niekoľko mesiacov po vypuknutí konfliktu, Rada OSN pre ľudské práva. Del Ponteová sa pridala ku komisii v septembri 2012. Komisia, ktorú vedie Brazílčan Paulo Pinheiro, vydala veľa správ, ale Damask jej nikdy nepovolil navštíviť Sýriu.

„Nemôžem dlhšie byť v tejto komisii …, (pretože) sme bezmocní,“ vysvetlila Del Ponteová a vyčítala členom Bezpečnostnej rady OSN, že „nechcú nastoliť spravodlivosť“ v Sýrii. Komisia opakovane žiadala BR OSN, aby poverila Medzinárodný trestný súd vyšetriť zločiny v Sýrii, ale proti tomu sa postavilo Rusko ako spojenec Damasku.

Konflikt v Sýrii prepukol v marci 2011 potlačením demonštrácií požadujúcich demokraciu a strety medzi armádou a povstalcami, ale v priebehu rokov sa stal zložitejším. Vyžiadal si viac než 330-tisíc mŕtvych a milióny utečencov.

Všetci sú na strane zla

"Zo začiatku bolo dobro a zlo. Opozícia bola na strane dobra a vláda v úlohe zla. Teraz sú všetci v Sýrii na strane zla. Vláda Assadom spáchala strašné zločiny proti ľudskosti a použila chemické zbrane. A opozícia sa v súčasnosti skladá len z extrémistov a teroristov, "usúdila Del Ponteová.

„Verte mi, také strašné zločiny, aké boli spáchané v Sýrii, som nevidela ani v Rwande, ani v Juhoslávii,“ povedala.

Del Ponteová sa preslávila svojou otvorenosťou a impulzívnosťou, pre ktoré si získala mnoho nepriateľov, pripomenula agentúra AFP a dodala, že táto drobná žena s nakrátko ostrihanými vlasmi dokázala dostať pred medzinárodný súdny tribunál bývalého srbského prezidenta Slobodana Miloševiča, aby sa zodpovedal z vojnových zločinov.

57 debata chyba
Viac na túto tému: #Carla Del Ponteová #Komisia OSN pre nezávislé vyšetrovanie v Sýrii