Horúčavy na juhu Európy nepoľavujú, v Rakúsku vyčíňali lejaky

Európu, najmä jej južnú časť, naďalej sužuje vlna horúčav. Jej sprievodnými znakmi sú vyčerpaní turisti, lesné požiare, nižšia úroda a vysoká spotreba elektriny. Úľavu ľuďom neprinášajú ani noci, na niektorých miestach teplota ani v ranných hodinách neklesá pod 30 stupňov Celzia. Západ Rakúska zasiahli prívalové dažde, krúpy a lavíny bahna najmä v spolkovej krajine Salzbursko napáchali ťažké škody. Oblasť Großarltal je odrezaná od sveta.

07.08.2017 08:30
Grécko, lesný požiar, hasič Foto: ,
Grécko sužujú stále nové požiare.
debata

Prívalový dážď v oblasti Großarltal strhával dokonca aj autá, polícia musela uzavrieť cesty z údolia kvôli lavínam bahna. V niekoľkých prípadoch museli byť ľudia postihnutí náhlym zdravotným problémom z Großarltal prepravení na lekárske ošetrenie vrtuľníkom alebo nákladným autom. Hostí jedného hotela museli pre nebezpečenstvo záplav presťahovať do vyšších poschodí, množstvo turistov našlo útočisko v núdzových ubytovniach. Kedy bude možno zase údolia opustiť, nie je podľa agentúry APA jasné.

V salzburských oblastiach Lungau, Pinzgau a Pongau sa na zhruba stovke zásahov v noci podieľalo spolu 680 hasičov. Okrem iného vyslobodzovali aj ľudí, ktorých živel uväznil v autách.

Lejaky a krupobitie sa prehnali aj cez Štajersko, kde stromy padali na cesty, potoky sa vylievali z brehov a lejaky strhávali pôdu zo svahov.

V Hornom Rakúsku zasiahol blesk 77-ročného muža na prechádzke. Najprv sa záchranárom podarilo ho oživiť, v nemocnici však zraneniam podľahol. Záplavy bahna, zosuvy svahov a zaplavené pivnice udržujú v trvalom nasadení hasičov a záchranárov aj v Tirolsku.

V Srbsku padol rekord, Grécko a Taliansko horia

Na juhu Európy sa teploty už niekoľký deň pohybujú okolo 40 ° C. Klimatizácia na španielskom ostrove Mallorka beží nepretržite, napriek tomu sa turisti sťažujú, že celé noci nemôžu pre horúčavy spať. Ventilátory sú v tunajších obchodoch takmer vypredané, napísala agentúra DPA.

Srbská metropola Belehrad zažila v sobotu najteplejší 5. august za posledných 130 rokov, teplota sa vyšplhala na 40 stupňov Celzia. Meteorológovia na Balkáne vydávajú najvyšší stupeň varovania. Podľa srbských médií bude tento rok až o 60 percent nižšia úroda kukurice a sóje.

Grécke vnútrozemie aj ostrovy zachvacujú stále nové požiare, ktoré sa miestami nedarí dostať pod kontrolu. Situáciu sťažuje silný suchý vietor.

Lesné požiare sa šíria aj v strednom a južnom Taliansku. Južne od Rimini museli v noci na sobotu z kempu v obci Casteldimezzo kvôli ohňu evakuovať 70 ľudí. Asi 500 ľudí muselo vydržať takmer dve hodiny bez klimatizácie a vody pri pekelných teplotách vo vlaku, ktorý zostal stáť na ceste medzi Milánom a Marseille.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #horúčavy #Európa #prívalové dažde